5 Δεκεμβρίου 2025

Ντάκος με τόνο και φέτα


Ο ντάκος, το παραδοσιακό κρητικό παξιμάδι, ενώνεται με τον πλούσιο τόνο και δροσερά λαχανικά για να δημιουργήσουν μια γευστική σαλάτα που φέρνει το καλοκαίρι στο πιάτο σας. Ιδανική για ελαφρύ γεύμα ή δροσερό συνοδευτικό, αυτή η σαλάτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.

Ντάκος: Χρόνος προετοιμασίας

10-15 λεπτά

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 ντάκους (κριθαρένια παξιμάδια)
  • 1 κονσέρβα τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο (στραγγισμένος)
  • 2 μέτριες ντομάτες, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
  • ½ αγγούρι κομμένο σε κύβους
  • ¼ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 8-10 ελιές Καλαμών
  • 50 γρ φέτα θρυμματισμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός (προαιρετικά)
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Προετοιμασία ντάκου: Βρέξε ελαφρώς τους ντάκους με λίγο νερό για να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν.

Ντομάτα: Άπλωσε τις ντομάτες πάνω στους ντάκους, προσθέτοντας λίγο αλάτι και ρίγανη.

Τόνος: Σκόρπισε τον τόνο από πάνω, σε κομμάτια.

Λαχανικά & ελιές: Πρόσθεσε το αγγούρι, το κρεμμύδι και τις ελιές.

Τελικές πινελιές: Ρίξε τη φέτα, το ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη ακόμα ρίγανη και διακόσμησε με φύλλα βασιλικού ή μαϊντανό.

 Tips

  • Για πιο γκουρμέ εκδοχή, χρησιμοποίησε τόνο Αλοννήσου ή σε ελαιόλαδο με λεμόνι.
  • Αν δεν έχεις ντάκο, χρησιμοποίησε χωριάτικο παξιμάδι ή ξερό ψωμί ολικής.
  • Για vegan εκδοχή, αντικατάστησε τον τόνο με ρεβύθια και τη φέτα με φυτικό υποκατάστατο.
  • Δοκίμασε με ξύσμα λεμονιού ή λίγο ξύδι για επιπλέον οξύτητα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ