Ο ντάκος, το παραδοσιακό κρητικό παξιμάδι, ενώνεται με τον πλούσιο τόνο και δροσερά λαχανικά για να δημιουργήσουν μια γευστική σαλάτα που φέρνει το καλοκαίρι στο πιάτο σας. Ιδανική για ελαφρύ γεύμα ή δροσερό συνοδευτικό, αυτή η σαλάτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.
Ντάκος: Χρόνος προετοιμασίας
10-15 λεπτά
Υλικά (για 2 άτομα)
- 2 ντάκους (κριθαρένια παξιμάδια)
- 1 κονσέρβα τόνο σε νερό ή ελαιόλαδο (στραγγισμένος)
- 2 μέτριες ντομάτες, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
- ½ αγγούρι κομμένο σε κύβους
- ¼ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 8-10 ελιές Καλαμών
- 50 γρ φέτα θρυμματισμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός (προαιρετικά)
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία ντάκου: Βρέξε ελαφρώς τους ντάκους με λίγο νερό για να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν.
Ντομάτα: Άπλωσε τις ντομάτες πάνω στους ντάκους, προσθέτοντας λίγο αλάτι και ρίγανη.
Τόνος: Σκόρπισε τον τόνο από πάνω, σε κομμάτια.
Λαχανικά & ελιές: Πρόσθεσε το αγγούρι, το κρεμμύδι και τις ελιές.
Τελικές πινελιές: Ρίξε τη φέτα, το ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη ακόμα ρίγανη και διακόσμησε με φύλλα βασιλικού ή μαϊντανό.
Tips
- Για πιο γκουρμέ εκδοχή, χρησιμοποίησε τόνο Αλοννήσου ή σε ελαιόλαδο με λεμόνι.
- Αν δεν έχεις ντάκο, χρησιμοποίησε χωριάτικο παξιμάδι ή ξερό ψωμί ολικής.
- Για vegan εκδοχή, αντικατάστησε τον τόνο με ρεβύθια και τη φέτα με φυτικό υποκατάστατο.
- Δοκίμασε με ξύσμα λεμονιού ή λίγο ξύδι για επιπλέον οξύτητα.

