Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Με καταγωγή από τα Φάρσαλα, ξεχωρίζει για τη ζελατινώδη υφή του, το έντονο άρωμα καραμέλας και τη χαρακτηριστική γυαλάδα του. Χρειάζεται λίγη τεχνική αλλά αξίζει κάθε προσπάθεια!
Χαλβάς Φαρσάλων – Χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος
- Προετοιμασία: 10 λεπτά
- Μαγείρεμα: 20–25 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά
Υλικά (για 6–8 μερίδες)
- 1 φλιτζάνι βούτυρο πρόβειο ή φρέσκο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι νισεστέ (corn flour)
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη για καραμέλα
- 1 φλιτζάνι καβουρδισμένα αμύγδαλα (χωρίς φλούδα)
- 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καραμέλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσοχή να μην καεί.
Βάση: Σε μεγάλο κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει λείο μείγμα (σαν roux).
Καραμελωμένο σιρόπι: Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι τη λιωμένη καραμέλα με προσοχή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει και να γίνεται διάφανο.
Τελική φάση: Όταν το μείγμα αποκολλάται από τα τοιχώματα και έχει υφή ζελέ, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και (προαιρετικά) λίγη κανέλα.
Σερβίρισμα: Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι ή φόρμα, το στρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Μπορεί να κοπεί σε ρομβοειδή κομμάτια ή τετράγωνα.
Tips για τέλειο Χαλβά Φαρσάλων
- Νισεστέ και μόνο νισεστέ! Μην αντικαταστήσετε με αλεύρι – χάνεται η χαρακτηριστική υφή.
- Καραμέλα: Μην την παραβράσετε, γιατί θα πικρίσει.
- Ανακάτεμα: Μη σταματάτε το ανακάτεμα όσο πήζει. Είναι το κλειδί για τη σωστή υφή.
- Αποθήκευση: Διατηρείται εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένος.

