5 Δεκεμβρίου 2025

Παστουρμαδόπιτα: Η παραδοσιακή πίτα της Ανατολής στο τραπέζι σας


Η παστουρμαδόπιτα είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές πίτες της Μικράς Ασίας, με καταγωγή από τα βάθη της Ανατολής. Το κύριο συστατικό της, ο παστουρμάς, προσφέρει μια μοναδική, πικάντικη γεύση που ισορροπείται τέλεια από τo λιωμένη κασέρι και τη γλυκιά ντομάτα. Είναι ιδανική για ορεκτικό ή για κυρίως πιάτο σε τραπέζι με μεζέδες και κρασί.

Παστουρμαδόπιτα: Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Ψήσιμο: 30 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά

Υλικά για 1 ταψί (32εκ.)

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 300 γρ. παστουρμά
  • 300 γρ. κασέρι, τριμμένο ή σε φέτες
  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε ροδέλες (προαιρετικά)
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Μαύρο πιπέρι
  • Σουσάμι (προαιρετικά για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

  • Προθέρμανση φούρνου στους 180°C, στον αέρα.
  • Βουτυρώστε το ταψί σας και στρώστε τα πρώτα 3 φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ελαφρώς με το μείγμα βουτύρου και ελαιολάδου.
  • Στρώστε τη γέμιση: βάλτε μια στρώση φέτες παστουρμά, από πάνω φέτες κασέρι, λίγες φέτες ντομάτας και πιπεριά. Πασπαλίστε με λίγο μαύρο πιπέρι.
  • Συνεχίστε με 2 ακόμα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα, και επαναλάβετε τη γέμιση.
  • Τελειώστε με 3 φύλλα κρούστας για το πάνω μέρος, λαδωμένα καλά. Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα για να κλείσετε την πίτα.
  • Χαράξτε ελαφρώς την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίστε με σουσάμι.
  • Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεροψηθεί.

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κασέρι με γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί της επιλογής σας.
  • Αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του παστουρμά, αφαιρέστε το κόκκινο περίβλημα καλά πριν τον χρησιμοποιήσετε.
  • Σερβίρεται καλύτερα ζεστή, με συνοδεία τσίπουρου ή κόκκινου κρασιού.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ