5 Δεκεμβρίου 2025

Γάζα: Μακελειό σε ίντερνετ καφέ – Δεκάδες νεκροί νέοι από ισραηλινή αεροπορική επίθεση


Η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας κορυφώνεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν σφοδρές επιθέσεις, λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του πρώην προέδρου Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Στο πιο αιματηρό πλήγμα των τελευταίων ημερών, τουλάχιστον 33 νέοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση κοντά σε καφέ με πρόσβαση στο διαδίκτυο στην πόλη της Γάζας, όπου είχαν συγκεντρωθεί.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία του παλαιστινιακού θύλακα, οι απώλειες συνολικά ξεπέρασαν τους 59 νεκρούς μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί, πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικό χτύπημα στην κατοικία της οικογένειας Αμπού Ραγιάν στη Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο για το περιστατικό.

Οι επιθέσεις επανεκκίνησαν στις 18 Μαρτίου, μετά από δίμηνη εκεχειρία, με την ισραηλινή πλευρά να δηλώνει ότι στοχεύει στην απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς μετά την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου 2023 – γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της τρέχουσας πολεμικής σύρραξης.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα επιδεινώνεται δραματικά. Η πείνα έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα, ιδίως από τις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ προχώρησε σε πλήρη αποκλεισμό των ανθρωπιστικών προμηθειών προς τη Γάζα.

Περαιτέρω ανησυχίες προκαλεί η διαρροή ενός φερόμενου ισραηλινού σχεδίου που προβλέπει την «κατάκτηση» της Γάζας μέσω μαζικού εκτοπισμού των περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων της προς τον νότο. Το σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και καταδικαστικές δηλώσεις από πολλές κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, απευθυνόμενος στον στρατό, ανέφερε πως η μετεγκατάσταση των αμάχων αποτελεί μέρος της επερχόμενης στρατιωτικής φάσης που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την επίσκεψη Τραμπ. Μέχρι τότε, όπως είπε, η Χαμάς έχει την ευκαιρία να δεχτεί νέες διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός και να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους.

Περισσότεροι από 30 ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα για να σταματήσει τη «σε εξέλιξη γενοκτονία» στη Γάζα.

Καταστολή και στη Δυτική Όχθη

Παράλληλα, η Δυτική Όχθη βιώνει πρωτοφανή στρατιωτική πίεση. Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή, ιδιαίτερα στην πόλη Τζενίν, όπου από τον Ιανουάριο ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί, μετατρέποντας κάποτε ζωντανές κοινότητες σε άδεια, κατεστραμμένα τοπία.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προχωρήσει στην κατεδάφιση σπιτιών και στο Τουλκαρέμ, για να διευκολύνει την κίνηση των δυνάμεών του και να αποτρέψει την επανεμφάνιση μαχητικών ομάδων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ