5 Δεκεμβρίου 2025

Μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα


Τα μύδια σαγανάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά μεζεδάκια της ελληνικής κουζίνας. Συνδυάζουν τη θαλασσινή φρεσκάδα με την πλούσια γεύση της ντομάτας και της φέτας, δημιουργώντας ένα πιάτο που απογειώνει κάθε τραπέζι. Είναι ιδανικά για συνοδεία με ούζο ή λευκό κρασί και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ελάχιστο κόπο.

Μύδια σαγανάκι – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 15 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά

Υλικά (για 2-3 άτομα)

  • 1 κιλό φρέσκα μύδια (καθαρισμένα)
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
  • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ ή φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεκινήστε καθαρίζοντας καλά τα μύδια: αφαιρέστε τα “γένια” και τρίψτε τα κελύφη με βουρτσάκι κάτω από τρεχούμενο νερό. Πετάξτε όσα είναι ανοιχτά και δεν κλείνουν με ένα χτύπημα.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σαγανάκι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Ρίξτε τις ντομάτες και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.
  • Προσθέστε τα μύδια και το λευκό κρασί. Σκεπάστε το τηγάνι και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν όλα τα μύδια. Πετάξτε όσα δεν ανοίξουν.
  • Πασπαλίστε με τη θρυμματισμένη φέτα και αφήστε για 1-2 λεπτά να λιώσει ελαφρώς.
  • Πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως με φρέσκο ψωμί.

Tips

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκα μύδια για καλύτερη γεύση.
  • Μην παραβράζετε τα μύδια, καθώς σκληραίνουν.
  • Αν θέλετε πιο πικάντικο αποτέλεσμα, προσθέστε λίγη καυτερή πάπρικα.
  • Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδια για να απολαύσετε τη σάλτσα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ