Μια αρωματική και χορταστική τάρτα που συνδυάζει τη φρεσκάδα του κολοκυθιού με την πλούσια γεύση των ελληνικών τυριών. Ιδανική για κυρίως γεύμα ή για ένα εντυπωσιακό ορεκτικό.
Τάρτα με κολοκυθάκια και τυριά
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: Περίπου 1 ώρα
- Μερίδες: 6-8
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κύβους)
- 1 αυγό
- 2-3 κ.σ. παγωμένο νερό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
- 2-3 κολοκυθάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 100 γρ. ανθότυρο
- 100 γρ. γραβιέρα ή κασέρι, τριμμένο
- 2 αυγά
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι.
- Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι να σχηματιστούν “ψίχουλα”.
- Ρίξτε το αυγό και λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη.
- Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βήμα 2: Προετοιμασία της γέμισης
- Σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε τα κολοκυθάκια και μαγειρέψτε 5-6 λεπτά μέχρι να “μαραθούν” ελαφρώς.
- Σε μπολ, ανακατέψτε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τη φέτα, το ανθότυρο και τη γραβιέρα.
- Προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά, αλατοπιπερώστε και βάλτε λίγο μοσχοκάρυδο.
Βήμα 3: Ψήσιμο
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις).
- Ανοίξτε τη ζύμη και στρώστε τη σε ταρτιέρα διαμέτρου 24-26 εκ. Τρυπήστε ελαφρά με πιρούνι.
- Ψήστε τη ζύμη για 10 λεπτά (τυφλό ψήσιμο με βάρος ή φασόλια).
- Βγάλτε από τον φούρνο και προσθέστε τη γέμιση.
- Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Tips για τέλεια τάρτα
- Κόψε τα κολοκυθάκια με μαντολίνο για απόλυτη ομοιομορφία στο ψήσιμο.
- Αν θες extra κρούστα, πασπάλισε λίγη παρμεζάνα πάνω πριν το ψήσιμο.
- Δοκίμασέ την και σε ατομικές τάρτες για μπουφέ ή πικ νικ.

