5 Δεκεμβρίου 2025

Τάρτα με κολοκυθάκια και τυριά


Μια αρωματική και χορταστική τάρτα που συνδυάζει τη φρεσκάδα του κολοκυθιού με την πλούσια γεύση των ελληνικών τυριών. Ιδανική για κυρίως γεύμα ή για ένα εντυπωσιακό ορεκτικό.

Τάρτα με κολοκυθάκια και τυριά

  •  Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: Περίπου 1 ώρα
  • Μερίδες: 6-8

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κύβους)
  • 1 αυγό
  • 2-3 κ.σ. παγωμένο νερό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 2-3 κολοκυθάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. ανθότυρο
  • 100 γρ. γραβιέρα ή κασέρι, τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης

  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι.
  • Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι να σχηματιστούν “ψίχουλα”.
  • Ρίξτε το αυγό και λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη.
  • Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βήμα 2: Προετοιμασία της γέμισης

  • Σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέστε τα κολοκυθάκια και μαγειρέψτε 5-6 λεπτά μέχρι να “μαραθούν” ελαφρώς.
  • Σε μπολ, ανακατέψτε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τη φέτα, το ανθότυρο και τη γραβιέρα.
  • Προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά, αλατοπιπερώστε και βάλτε λίγο μοσχοκάρυδο.

Βήμα 3: Ψήσιμο

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις).
  • Ανοίξτε τη ζύμη και στρώστε τη σε ταρτιέρα διαμέτρου 24-26 εκ. Τρυπήστε ελαφρά με πιρούνι.
  • Ψήστε τη ζύμη για 10 λεπτά (τυφλό ψήσιμο με βάρος ή φασόλια).
  • Βγάλτε από τον φούρνο και προσθέστε τη γέμιση.
  • Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

 Tips για τέλεια τάρτα

  • Κόψε τα κολοκυθάκια με μαντολίνο για απόλυτη ομοιομορφία στο ψήσιμο.
  • Αν θες extra κρούστα, πασπάλισε λίγη παρμεζάνα πάνω πριν το ψήσιμο.
  • Δοκίμασέ την και σε ατομικές τάρτες για μπουφέ ή πικ νικ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ