5 Δεκεμβρίου 2025

Γλυκό του κουταλιού φράουλα


Το γλυκό του κουταλιού φράουλα είναι ένα κλασικό ελληνικό γλυκό με υπέροχο άρωμα και χρώμα, ιδανικό για να συνοδεύσει τον ελληνικό καφέ, το γιαούρτι ή και απλά να σε γλυκάνει με ένα κουταλάκι!

Γλυκό του κουταλιού φράουλα – Προετοιμασία

  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 35-45 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα περίπου
  •  Ποσότητα: Για περίπου 3 βάζα των 400 ml

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 1 βανιλίνη ή 1/2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Προετοιμασία φράουλας

  • Πλύνε καλά τις φράουλες, αφαίρεσε τα κοτσάνια και άφησέ τες να στραγγίξουν καλά. Αν είναι μεγάλες, κόψε τις στη μέση.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, στρώσε τις φράουλες εναλλάξ με τη ζάχαρη (μία στρώση φράουλες, μία στρώση ζάχαρη).
  • Άφησε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή όλη τη νύχτα, ώστε να βγάλουν οι φράουλες τους χυμούς τους.

Βράσιμο

  • Πρόσθεσε το νερό και βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφαίρεσε τον αφρό που σχηματίζεται.
  • Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ το να σιγοβράσει για περίπου 35-45 λεπτά. Μην ανακατεύεις έντονα – απλά κούνα την κατσαρόλα αν χρειαστεί.
  • Προς το τέλος του βρασίματος, πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και τη βανιλίνη. Αυτό θα βοηθήσει να “δέσει” το σιρόπι και να διατηρηθεί το χρώμα.

 Αποθήκευση

  • Όταν κρυώσει λίγο, αποθήκευσε το γλυκό σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
  • Κλείσε καλά και φύλαξε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

 Tips για τέλειο γλυκό φράουλα

  • Αν θέλεις πιο καθαρό σιρόπι, μπορείς να βράσεις πρώτα το σιρόπι (ζάχαρη και νερό) και να προσθέσεις τις φράουλες στα τελευταία 10-15 λεπτά.
  • Αν παρατηρήσεις αφρό στο σιρόπι μετά το βράσιμο, αφαίρεσέ τον για πιο καθαρό αποτέλεσμα.
  • Μπορείς να προσθέσεις ένα ξυλάκι κανέλας ή λίγα γαρίφαλα στο βράσιμο για πιο πικάντικο άρωμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ