Το γλυκό του κουταλιού φράουλα είναι ένα κλασικό ελληνικό γλυκό με υπέροχο άρωμα και χρώμα, ιδανικό για να συνοδεύσει τον ελληνικό καφέ, το γιαούρτι ή και απλά να σε γλυκάνει με ένα κουταλάκι!
Γλυκό του κουταλιού φράουλα – Προετοιμασία
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 35-45 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα περίπου
- Ποσότητα: Για περίπου 3 βάζα των 400 ml
Υλικά
- 1 κιλό φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι (χυμός)
- 1 βανιλίνη ή 1/2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Προετοιμασία φράουλας
- Πλύνε καλά τις φράουλες, αφαίρεσε τα κοτσάνια και άφησέ τες να στραγγίξουν καλά. Αν είναι μεγάλες, κόψε τις στη μέση.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, στρώσε τις φράουλες εναλλάξ με τη ζάχαρη (μία στρώση φράουλες, μία στρώση ζάχαρη).
- Άφησε το μείγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή όλη τη νύχτα, ώστε να βγάλουν οι φράουλες τους χυμούς τους.
Βράσιμο
- Πρόσθεσε το νερό και βάλε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφαίρεσε τον αφρό που σχηματίζεται.
- Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ το να σιγοβράσει για περίπου 35-45 λεπτά. Μην ανακατεύεις έντονα – απλά κούνα την κατσαρόλα αν χρειαστεί.
- Προς το τέλος του βρασίματος, πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού και τη βανιλίνη. Αυτό θα βοηθήσει να “δέσει” το σιρόπι και να διατηρηθεί το χρώμα.
Αποθήκευση
- Όταν κρυώσει λίγο, αποθήκευσε το γλυκό σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
- Κλείσε καλά και φύλαξε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
Tips για τέλειο γλυκό φράουλα
- Αν θέλεις πιο καθαρό σιρόπι, μπορείς να βράσεις πρώτα το σιρόπι (ζάχαρη και νερό) και να προσθέσεις τις φράουλες στα τελευταία 10-15 λεπτά.
- Αν παρατηρήσεις αφρό στο σιρόπι μετά το βράσιμο, αφαίρεσέ τον για πιο καθαρό αποτέλεσμα.
- Μπορείς να προσθέσεις ένα ξυλάκι κανέλας ή λίγα γαρίφαλα στο βράσιμο για πιο πικάντικο άρωμα.

