Οι ελιές αποτελούν έναν από τους πιο εμβληματικούς καρπούς της Μεσογείου και έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία, τη διατροφή και την κουλτούρα της περιοχής. Προερχόμενες από την ελιά, αυτό το μικρό αλλά πολύτιμο φρούτο έχει θεμελιώδη ρόλο τόσο στην καθημερινή μαγειρική όσο και στην παραγωγή του ελαιολάδου – ενός βασικού συστατικού της μεσογειακής διατροφής.
Πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, οι ελιές συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Πράσινες ή μαύρες ελιές: Οι βασικές διαφορές
Υπάρχουν πάνω από 1.000 ποικιλίες ελιάς παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα συναντάμε περισσότερες από 50, με πιο γνωστές τις Καλαμών, τις θρούμπες, την τσουνάτη και τη μεγαρίτικη. Η ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσης του καρπού καθορίζουν τόσο τη γεύση όσο και το διατροφικό του προφίλ.
Πράσινες ελιές
Οι πράσινες ελιές συλλέγονται όταν ο καρπός είναι ακόμη άγουρος. Για να απομακρυνθεί η φυσική τους πικράδα, ακολουθείται ειδική επεξεργασία με αλκαλικό διάλυμα (αλισίβα) και στη συνέχεια συντήρηση σε άλμη. Διατηρούν τραγανή υφή και πλούσια γεύση, ενώ ξεχωρίζουν για τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα πολυφαινολών, καθώς και για τη βιταμίνη Α και Ε που περιέχουν. Το νάτριο, λόγω της άλμης, προσδίδει την χαρακτηριστική αλμυρή επίγευση.
Μαύρες ελιές
Οι μαύρες ελιές είναι το αποτέλεσμα της πλήρους ωρίμανσης του καρπού πάνω στο δέντρο. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, το χρώμα αλλάζει φυσικά από πράσινο σε σκούρο καφέ ή μαύρο. Οι ελιές αυτές, μετά τη συγκομιδή, συχνά υποβάλλονται και σε περαιτέρω επεξεργασία για να αποκτήσουν πιο έντονη και ήπια γεύση. Διατροφικά, είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, κάλιο και ασβέστιο, ενώ περιέχουν και αυτές βιταμίνες Α και Ε.
Αν και και οι δύο τύποι έχουν αξιοσημείωτα οφέλη, οι πράσινες ελιές υπερτερούν ελαφρώς στον τομέα της διατροφής. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες – ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Επιπλέον, η λιγότερη ωρίμανση σημαίνει ότι ο καρπός διατηρεί μεγαλύτερο ποσοστό των ευεργετικών του στοιχείων.
Αυτό που πρέπει να ξέρεις πως είτε επιλέξεις πράσινες είτε μαύρες ελιές, ενσωματώνοντάς τες με μέτρο στη διατροφή σου, κερδίζεις από άποψη υγείας. Ωστόσο, αν επιδιώκεις μέγιστο διατροφικό όφελος, οι πράσινες ελιές φαίνεται να κρατούν τα σκήπτρα.

