5 Δεκεμβρίου 2025

Κέικ αμυγδάλου – Αφράτο & αρωματικό


Το κέικ αμυγδάλου είναι ένα από τα πιο νόστιμα και ελαφρά κέικ. Με πλούσιο άρωμα, απαλή υφή και διακριτική γλύκα, είναι ιδανικό για απογευματινό καφέ ή ακόμα και για ένα πιο επίσημο κέρασμα. Αυτή η συνταγή φτιάχνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει τους πάντες.

Κέικ αμυγδάλου – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Ψήσιμο: 45 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα

Υλικά (για φόρμα 22-24 εκ.)

  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα (σαν πούδρα)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

 Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις).
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε απαλά.
  • Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα αυγών και ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι/καλαμάκι από το κέντρο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 Tips

  • Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγες σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου.
  • Μπορείς να προσθέσεις σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένα φρούτα (όπως βερίκοκα) στο μείγμα.
  • Αντί για αλεύρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο αλεσμένα αμύγδαλα για μια πιο “χωρίς γλουτένη” εκδοχή (αλλά πρόσθεσε ένα επιπλέον αυγό για σταθερότητα).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ