Το ρυζόγαλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά. Κάθε κουταλιά είναι γεμάτη αναμνήσεις από παιδικά χρόνια και γιαγιάδες που το σέρβιραν σε μικρά γυάλινα μπολ. Σε αυτή τη συνταγή, του δίνουμε μια αρωματική ανατολίτικη πινελιά, προσθέτοντας μαστίχα Χίου. Το άρωμα της μαστίχας δένει αρμονικά με το γάλα και τη βανίλια, δίνοντας στο ρυζόγαλο μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία που ταξιδεύει τις αισθήσεις.
Το ρυζόγαλο με μαστίχα είναι ιδανικό για επιδόρπιο ή ένα δροσερό κέρασμα. Σερβίρεται κρύο και μπορεί να απογειωθεί με λίγη κανέλα ή τριμμένο φιστίκι από πάνω.
Ρυζόγαλο με μαστίχα- Χρόνος προετοιμασίας
- Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά
- Χρόνος βρασμού: 30 λεπτά
- Χρόνος ξεκούρασης: 15 λεπτά
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 100 γρ. ζάχαρη
- 400 ml νερό
- 1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη (με λίγη ζάχαρη για να μην κολλήσει)
- 1 βανιλίνη ή 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένες σε 2-3 κ.σ. γάλα (προαιρετικά, για πιο πηχτό αποτέλεσμα)
Εκτέλεση
Βράσιμο του ρυζιού:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ρύζι και το αλάτι. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό και να μαλακώσει το ρύζι.
Προσθήκη γάλακτος και μαστίχας:
Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και τη βανίλια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά για 15-20 λεπτά, μέχρι το ρυζόγαλο να αρχίσει να δένει.
Πήξιμο (αν θέλεις πιο πηχτό):
Αν το προτιμάς πιο πηχτό, διαλύεις το κορν φλάουρ στο γάλα και το προσθέτεις στο ρυζόγαλο. Συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να πάρει μια απαλή κρέμα.
Σερβίρισμα:
Μοιράζεις το ρυζόγαλο σε μπολάκια. Το αφήνεις να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Tips
- Η μαστίχα είναι ευαίσθητη στη θερμοκρασία. Μην την προσθέσεις από την αρχή γιατί μπορεί να πικρίσει.
- Αν δεν έχεις γουδί, μπορείς να την κοπανήσεις ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με έναν πλάστη.
- Μπορείς να πασπαλίσεις με λίγη κανέλα ή φιστίκι Αιγίνης για έξτρα άρωμα και υφή.
- Αντικατέστησε μέρος του γάλακτος με κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση.

