5 Δεκεμβρίου 2025

Αρκάς: Η σκακιέρα της Ελλάδας – Όλοι στις θέσεις τους, εκτός από τους νέους


Με το γνωστό του καυστικό χιούμορ, ο Αρκάς, σχολιάζει εύστοχα ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, τη μαζική μετανάστευση των νέων. Στο σκίτσο του, μια σκακιέρα φιλοξενεί όλα τα πιόνια του παιχνιδιού – βασιλιάδες, αξιωματικούς, ίππους, πύργους – εκτός από τα πιόνια. Η βασίλισσα, εμφανώς προβληματισμένη, λέει: «Κάτι πρέπει να κάνουμε με τη μετανάστευση των νέων!»

Η εικόνα λειτουργεί ως αλληγορία καθώς τα πιόνια, που παραδοσιακά αντιπροσωπεύουν τους νέους, είναι αυτά που ξεκινούν πρώτα στη σκακιέρα, αυτά που δίνουν μάχες, αυτά που έχουν δυνατότητα εξέλιξης. Όμως τώρα, λείπουν. Και όσοι απέμειναν –οι «ανώτερες» φιγούρες– απλώς παρακολουθούν και σχολιάζουν, ανήμποροι ή αδιάφοροι να δράσουν.

Το σκίτσο δεν είναι μόνο σατιρικό, είναι και βαθιά πολιτικό. Θίγει το φαινόμενο του brain drain, που συνεχίζει να ταλανίζει την Ελλάδα, παρά τα σταθεροποιητικά σημάδια στην οικονομία. Χιλιάδες νέοι, μορφωμένοι και φιλόδοξοι, αναγκάζονται να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής στο εξωτερικό, αφού η εγχώρια αγορά δεν μπορεί –ή δεν θέλει– να τους στηρίξει.

Μια αγορά που αλλάζει αργά

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Randstad για τις τάσεις προσλήψεων και μισθών το 2025, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στρέφεται κυρίως σε εξειδικευμένους τομείς, όπως η τεχνολογία, η υγεία και το εμπόριο. Αν και οι περισσότερες εταιρείες σχεδιάζουν αυξήσεις μισθών και προσλήψεις, το μεγαλύτερο ποσοστό τους ανήκει σε πολυεθνικές ή μεγάλες επιχειρήσεις – γεγονός που δεν αντικατοπτρίζει τη γενική εικόνα της ελληνικής αγοράς, η οποία αποτελείται κυρίως από μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης παραμένει. Οι νέοι ζητούν προοπτικές, αξιοπρεπείς αμοιβές και ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν. Αν δεν τα βρίσκουν εδώ, είναι φυσικό να τα αναζητήσουν αλλού.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και «χοντροφοβικά». Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ