Αυτά τα αφράτα μάφιν με πορτοκάλι και γλάσο σοκολάτας είναι η ιδανική επιλογή για κάθε στιγμή που θες κάτι γλυκό, αλλά όχι συνηθισμένο. Το άρωμα του φρεσκοστυμμένου πορτοκαλιού παντρεύεται τέλεια με την πλούσια σοκολάτα, δημιουργώντας ένα επιδόρπιο που θα λατρέψεις.
Μάφιν με πορτοκάλι & γλάσο σοκολάτας – Χρόνος προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Ψήσιμο: 20-25 λεπτά
- Σύνολο: 40 λεπτά
Υλικά (για 12 μάφιν)
Για τα μάφιν
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι baking powder
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Για το γλάσο σοκολάτας
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 2 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι βούτυρο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ετοιμάζουμε μια φόρμα για μάφιν με χαρτάκια.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
- Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά: αλεύρι, baking powder, σόδα και αλάτι.
- Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες των μάφιν και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι.
Για το γλάσο: λιώνουμε τη σοκολάτα με το γάλα και το βούτυρο σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων.
Αφήνουμε τα μάφιν να κρυώσουν και τα περιχύνουμε με το γλάσο.
Tips
- Θες έξτρα υφή; Πρόσθεσε κομματάκια μαύρης σοκολάτας ή καρύδια στο μείγμα.
- Αντικατάστησε τη ζάχαρη με μέλι ή ζάχαρη καρύδας για πιο φυσική γλυκύτητα.
- Το γλάσο μπορεί να εμπλουτιστεί με λίγο λικέρ πορτοκαλιού για ενήλικη εκδοχή.
- Μπορείς να φυλάξεις τα μάφιν σε αεροστεγές σκεύος για 3-4 μέρες εκτός ψυγείου

