Τα φρέσκα ραβιόλι με γέμιση από γαρίδες συνδυάζονται υπέροχα με μια πλούσια σος από παρμεζάνα και κρέμα, ιδανική για ένα ρομαντικό δείπνο ή ένα ιδιαίτερο τραπέζι.
Ραβιόλι γαρίδας με κρεμώδη σος τυριού – Χρόνος Προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 45 λεπτά
- Μαγείρεμα: 15 λεπτά
- Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τη ζύμη των ραβιόλι:
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. καθαρισμένες γαρίδες (ψιλοκομμένες)
- 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- Αλάτι & πιπέρι
Για τη σος τυριού:
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
- 50 γρ. ρικότα ή μασκαρπόνε (προαιρετικά για έξτρα κρεμώδη υφή)
- Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία ζύμης:
Σε ένα μπολ ρίξε το αλεύρι και άνοιξε μια λακκούβα στο κέντρο. Πρόσθεσε τα αυγά, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζύμωσε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαστική και λεία ζύμη. Τύλιξέ την σε μεμβράνη και άφησέ την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Γέμιση:
Σοτάρισε το σκόρδο σε ελαιόλαδο για 1 λεπτό. Πρόσθεσε τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού. Μαγείρεψε για 2-3 λεπτά. Βγάλε από τη φωτιά, πρόσθεσε τον μαϊντανό και άφησέ το να κρυώσει.
3. Πλάσιμο Ραβιόλι:
Άνοιξε τη ζύμη λεπτά φύλλα. Τοποθέτησε μικρές ποσότητες γέμισης με απόσταση 4-5 εκ. Κάλυψε με δεύτερο φύλλο και κόψε τα ραβιόλι. Πίεσε τις άκρες καλά.
4. Μαγείρεμα Ραβιόλι:
Βράσε σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια.
5. Σος τυριού:
Σε κατσαρολάκι ζέστανε την κρέμα. Μόλις πάρει βράση, ρίξε την παρμεζάνα και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει. Αν θέλεις, πρόσθεσε και ρικότα. Τέλος, πιπέρωσε.
6. Σερβίρισμα:
Στρώσε τη σος στον πάτο του πιάτου, βάλε τα ραβιόλι από πάνω και ρίξε λίγο επιπλέον τυρί και πιπέρι.
Tips
- Μπορείς να αντικαταστήσεις τις γαρίδες με καραβίδες για πιο έντονη γεύση.
- Αν έχεις μηχανή ζυμαρικών, χρησιμοποίησέ την για πιο ομοιόμορφα φύλλα.
- Φύλαξε τα ραβιόλι στην κατάψυξη αν δε τα χρησιμοποιήσεις άμεσα.
- Τρίψε λίγη φρέσκια παρμεζάνα και ραντίσε με λίγο ελαιόλαδο στο τέλος για έξτρα άρωμα.

