Αυτή η τούρτα με κρέμα λεμονιού είναι ανάλαφρη, αρωματική και απόλυτα ισορροπημένη μεταξύ γλυκού και ξινού. Ο συνδυασμός του αφράτου παντεσπανιού με την βελούδινη λεμονάτη κρέμα και μια ελαφριά επικάλυψη σαντιγί, την καθιστά ιδανική για κάθε περίσταση.
Τούρτα με κρέμα λεμονιού – Χρόνος Προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Ψήσιμο: 25 λεπτά
- Συναρμολόγηση & ψυγείο: 2 ώρες
- Συνολικός χρόνος: περίπου 3 ώρες
Υλικά
Για το παντεσπάνι (σε φόρμα 22-24 εκ.):
- 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Για την κρέμα λεμονιού:
500 ml γάλα - 3 κρόκοι αυγών
- 120 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- Ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια
- 50 γρ. βούτυρο
Για την επικάλυψη
- 250 ml κρέμα γάλακτος (πλήρης)
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
1. Ετοιμασία παντεσπανιού
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175°C.
- Χτυπάς τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια για 7-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Κοσκινίζεις το αλεύρι, κορν φλάουρ και μπέικιν, και τα ενσωματώνεις απαλά στο μείγμα με σπάτουλα.
- Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού.
- Ρίχνεις το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνεις για ~25 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσει και κόβεις σε 2-3 δίσκους.
2. Κρέμα λεμονιού
- Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνεις το γάλα.
- Σε μπολ, χτυπάς κρόκους, ζάχαρη και κορν φλάουρ μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Προσθέτεις λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα, ανακατεύεις και το επαναφέρεις στο κατσαρολάκι.
- Σιγοβράζεις μέχρι να πήξει. Αποσύρεις και προσθέτεις ξύσμα, χυμό λεμονιού και το βούτυρο. Ανακατεύεις καλά.
- Σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις να κρυώσει τελείως.
3. Συναρμολόγηση
- Τοποθετείς τον πρώτο δίσκο παντεσπανιού σε πιατέλα.
- Απλώνεις 1/3 της κρέμας λεμονιού. Επαναλαμβάνεις με τους υπόλοιπους δίσκους.
- Χτυπάς την κρέμα γάλακτος με άχνη και βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Καλύπτεις την τούρτα και στολίζεις με φέτες λεμονιού, ξύσμα ή μαρέγκες.
- Βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρεις.
Tips
- Για πιο έντονη γεύση, μπορείς να βρέξεις κάθε στρώση παντεσπανιού με σιρόπι λεμονιού (νερό, ζάχαρη, λεμόνι).
- Η κρέμα μπορεί να γίνει και με προσθήκη λικέρ λεμονιού (π.χ. Limoncello).
- Αν θέλεις πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να αναμείξεις τη λεμονόκρεμα με λίγη σαντιγί για mousse υφή.

