Τα λαζάνια στη συνταγή που ακολουθεί αποτελούν μια χορτοφαγική απόλαυση που παντρεύει την απλότητα του σπανακιού με τη βελούδινη γεύση της μπεσαμέλ που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Λαζάνια με μπεσαμέλ και σπανάκι – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά:
Για τη γέμιση:
-
800 γρ. φρέσκο σπανάκι (ή 600 γρ. κατεψυγμένο, καλά στραγγισμένο)
-
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
250 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
-
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
-
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Για την μπεσαμέλ:
-
60 γρ. βούτυρο
-
60 γρ. αλεύρι
-
800 ml γάλα (χλιαρό)
-
Αλάτι, λευκό πιπέρι, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Άλλα:
-
250 γρ. λαζάνια (χωρίς προβράσιμο)
-
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα για το πασπάλισμα
-
Ελαιόλαδο για το άλειμμα του πυρέξ
Εκτέλεση:
-
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
-
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
-
Προσθέτουμε το σκόρδο και το σπανάκι. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί και να φύγουν τα υγρά.
-
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο.
-
-
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:
-
Σε κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά να “ψηθεί”.
-
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
-
-
Συναρμολόγηση:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C αέρα.
-
Λαδώνουμε το πυρέξ. Απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ στον πάτο.
-
Τοποθετούμε μια στρώση λαζάνια, έπειτα μισή γέμιση, λίγη μπεσαμέλ.
-
Επαναλαμβάνουμε: λαζάνια – υπόλοιπη γέμιση – λίγη μπεσαμέλ.
-
Τελειώνουμε με λαζάνια και όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
-
-
Ψήσιμο:
-
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
-
Αφήνουμε να “σταθεί” 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
-
Tips:
-
Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγη φέτα στη γέμιση.
-
Μπορείς να φτιάξεις την μπεσαμέλ με φυτικό γάλα και μαργαρίνη για vegan εκδοχή.
-
Για πιο τραγανή κρούστα, πρόσθεσε λίγη φρυγανιά στην επιφάνεια πριν το ψήσιμο.
-
Τα λαζάνια χωρίς προβράσιμο είναι ιδανικά, αρκεί να έχουν αρκετή υγρασία γύρω τους για να μαλακώσουν.

