Η πανακότα – που στα ιταλικά σημαίνει «βρασμένη κρέμα» – είναι ένα από τα πιο νόστιμα και διαχρονικά γλυκά της ιταλικής ζαχαροπλαστικής. Με καταγωγή από την περιοχή του Πιεμόντε, πρόκειται για ένα επιδόρπιο που βασίζεται στην απλότητα των υλικών και την τελειότητα της υφής. Δροσερή, βελούδινη και ανάλαφρη, συνδυάζει την πλούσια γεύση της κρέμας με τη διακριτική γλύκα της βανίλιας.
Σε αυτή την εκδοχή, η παραδοσιακή πανακότα εμπλουτίζεται με μια φρουτένια σάλτσα από φρέσκα κεράσια, προσθέτοντας όξινες και γλυκές νότες που δίνουν ζωντάνια και ισορροπία στο πιάτο. Τα κεράσια, που είναι από τους πιο αγαπημένους καρπούς του καλοκαιριού, όχι μόνο ενισχύουν τη γευστική εμπειρία αλλά και προσθέτουν χρώμα και φινέτσα στο σερβίρισμα.
Ιδανική για ελαφρύ επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα, για δείπνο με φίλους ή και ως εντυπωσιακή επιλογή σε επίσημο τραπέζι, αυτή η πανακότα με κεράσι θα γίνει σίγουρα μια από τις αγαπημένες σου. Το καλύτερο; Είναι εύκολη στην παρασκευή και μπορεί να ετοιμαστεί από νωρίς, αφήνοντάς σε να απολαύσεις τη στιγμή χωρίς άγχος.
Πανακότα κεράσι – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 10 λεπτά
-
Αναμονή/ψύξη: 4 ώρες
-
Συνολικός χρόνος: περίπου 4 ώρες και 25 λεπτά
Υλικά:
Για την πανακότα:
-
500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
-
100 ml γάλα
-
80 γρ. ζάχαρη
-
1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
6 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (3 φύλλα)
Για τη σάλτσα κεράσι:
-
250 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσι
-
60 γρ. ζάχαρη
-
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
-
2 κ.σ. νερό
-
(προαιρετικά) 1 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό για πιο δεμένη σάλτσα
Εκτέλεση:
Πανακότα:
-
Μουλιάζεις τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-7 λεπτά.
-
Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνεις την κρέμα, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να φτάσει σχεδόν σε σημείο βρασμού (όχι να βράσει).
-
Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις τη στραγγισμένη ζελατίνη. Ανακατεύεις καλά μέχρι να διαλυθεί.
-
Μοιράζεις το μείγμα σε φορμάκια ή ποτήρια. Αφήνεις να κρυώσουν και τα τοποθετείς στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Σάλτσα κεράσι:
-
Σε κατσαρολάκι βάζεις τα κεράσια, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το νερό.
-
Σιγοβράζεις για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κεράσια και να δημιουργηθεί μια ωραία σάλτσα. Αν θέλεις πιο δεμένη, πρόσθεσε το κορν φλάουρ και ανακάτεψε μέχρι να πήξει.
-
Αφήνεις να κρυώσει τελείως.
Σερβίρισμα:
Ξεφορμάρεις την πανακότα (αν είναι σε φορμάκια), ή σερβίρεις κατευθείαν στα ποτήρια, προσθέτοντας από πάνω τη σάλτσα κερασιού.
Tips:
-
Χρησιμοποίησε ώριμα, γλυκά κεράσια για καλύτερη γεύση.
-
Μπορείς να φιλτράρεις τη σάλτσα για πιο λεία υφή.
-
Για πιο ιδιαίτερο άρωμα, πρόσθεσε λίγη αμαρέτο ή λικέρ κεράσι στη σάλτσα.
-
Εάν δεν έχεις ζελατίνη σε φύλλα, χρησιμοποίησε 2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη διαλυμένη σε 3 κ.σ. κρύο νερό.

