Αν αναζητάτε έναν δημιουργικό και γευστικό τρόπο για να αξιοποιήσετε τα φρέσκα μανιτάρια και το σπανάκι, τότε αυτή η συνταγή είναι ιδανική! Τα γεμιστά μανιτάρια με σπανάκι και σπιτική μπεσαμέλ συνδυάζουν τη φρεσκάδα των λαχανικών με την κρεμώδη υφή της μπεσαμέλ και τη νοστιμιά της γραβιέρας, δημιουργώντας ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμα και κυρίως. Απλό στην εκτέλεση, αλλά εντυπωσιακό στη γεύση, το εν λόγω πιάτο είναι ιδανικό για κάθε περίσταση.
Γεμιστά μανιτάρια με σπανάκι και πλούσια μπεσαμέλ – Προετοιμασία
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά
Υλικά
-
15 μεγάλα λευκά μανιτάρια
-
500 γρ. φρέσκο σπανάκι (καθαρισμένο)
-
1 φρέσκο κρεμμύδι
-
1 πράσο
-
20 γρ. άνηθο
-
80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σπιτική μπεσαμέλ
-
50 γρ. βούτυρο
-
50 γρ. αλεύρι
-
800 ml γάλα (ή φυτικό ρόφημα)
-
Αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια αφαιρώντας το κοτσάνι και τη φλούδα τους, και τα τοποθετούμε σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
Βήμα 2
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο και τον άνηθο. Προσθέτουμε το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν τα υγρά.
Βήμα 3
Ετοιμάζουμε τη σπιτική μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Βήμα 4
Γεμίζουμε τα μανιτάρια με το μείγμα του σπανακιού, προσθέτουμε από πάνω την κρεμώδη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα.
Βήμα 5
Ψήνουμε στους 180°C με αέρα για 10 λεπτά και στη συνέχεια αλλάζουμε σε αντιστάσεις για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα μανιτάρια ωραίο ρόδινο χρώμα και να λιώσει το τυρί.

