Αυτή η απλή αλλά πεντανόστιμη συνταγή φέρνει στο τραπέζι όλα τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού. Οι μελιτζάνες, ψημένες στο φούρνο με ντομάτα, σκόρδο, ελαιόλαδο και πλούσια φέτα, αποτελούν ιδανικό κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο. Τρώγεται ζεστή ή χλιαρή και ταιριάζει υπέροχα με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι.
Μελιτζάνες φούρνου με ντομάτα και φέτα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Ψήσιμο: 40-45 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: περίπου 1 ώρα
Υλικά (για 4 άτομα):
-
3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
-
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
-
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Προαιρετικά: φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία μελιτζανών: Αλατίστε τις φέτες μελιτζάνας και αφήστε τις σε σουρωτήρι για 20 λεπτά να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια ξεπλύνετέ τις και στεγνώστε καλά με χαρτί κουζίνας.
-
Προψήσιμο (προαιρετικό): Λαδώστε ελαφρά τις μελιτζάνες και ψήστε τες για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο ή σε σχαροτήγανο για έξτρα γεύση.
-
Σάλτσα ντομάτας: Σε ένα κατσαρολάκι, σοτάρετε το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο για 1 λεπτό. Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και αφήστε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
-
Στήσιμο: Σε πυρίμαχο σκεύος, τοποθετήστε μια στρώση μελιτζάνες. Ρίξτε λίγη σάλτσα, πασπαλίστε φέτα και ρίγανη. Συνεχίστε εναλλάξ τις στρώσεις και τελειώστε με σάλτσα και φέτα.
-
Ψήσιμο: Ψήστε στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η φέτα και να δέσουν οι γεύσεις.
-
Σερβίρισμα: Πασπαλίστε με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο πριν το σερβίρισμα.
Tips:
-
Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη πιπεριά ή καραμελωμένο κρεμμύδι για έξτρα γλυκύτητα.
-
Αν προτιμάτε πιο πλούσιο πιάτο, προσθέστε λίγη κρέμα βαλσαμικού ή πασπαλίστε με λίγα καρύδια.
-
Συνοδεύεται ιδανικά με ψωμί ή ακόμα και με κουσκούς/πλιγούρι για πιο χορταστικό γεύμα.

