5 Δεκεμβρίου 2025

Λαβράκι στο φούρνο με λεμόνι, σκόρδο και μυρωδικά


Το λαβράκι είναι ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια της Μεσογείου, με λεπτή γεύση και τρυφερή σάρκα. Αυτή η συνταγή αναδεικνύει τη φυσική του νοστιμιά με απλά υλικά: λεμόνι, σκόρδο, ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. Ιδανική για ένα υγιεινό γεύμα με άρωμα θάλασσας.

Λαβράκι στο φούρνο με λεμόνι, σκόρδο και μυρωδικά – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 25 λεπτά

  • Σύνολο: 35 λεπτά

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 2 λαβράκια καθαρισμένα (περίπου 400-500 γρ. το καθένα)

  • 2 λεμόνια (χυμός + φέτες)

  • 4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)

  • 1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός

  • 4 κλωναράκια θυμάρι ή ρίγανη

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί (προαιρετικά)

 Εκτέλεση

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C (πάνω-κάτω).

  2. Πλύνε καλά τα λαβράκια, σκούπισέ τα με χαρτί κουζίνας και χάραξέ τα διαγώνια σε 2-3 σημεία.

  3. Γέμισε την κοιλιά κάθε ψαριού με φέτες λεμονιού, σκόρδο και λίγα κλωναράκια μυρωδικών.

  4. Τοποθέτησε τα ψάρια σε ταψί με λαδόκολλα. Πρόσθεσε γύρω γύρω τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού και σκόρδου.

  5. Ράντισε με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κρασί (αν χρησιμοποιείς), και πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι.

  6. Ψήσε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει εύκολα το δέρμα και να είναι τρυφερή η σάρκα.

  7. Σέρβιρε με βραστές πατάτες, χόρτα ή δροσερή σαλάτα.

Tips

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φιλέτα λαβρακιού, μειώνοντας τον χρόνο ψησίματος στους 12-15 λεπτά.

  • Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγη μουστάρδα ή κάπαρη στο ταψί.

  • Το λαβράκι ταιριάζει υπέροχα με ένα ποτήρι λευκό κρασί, όπως ένα Ασύρτικο ή Μοσχοφίλερο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ