5 Δεκεμβρίου 2025

Κλαφουτί με κεράσια – Το γαλλικό γλυκό που θα ερωτευτείς


Το κλαφουτί (clafoutis) είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό γλυκό που συνδυάζει φρέσκα φρούτα, κυρίως κεράσια, με ένα μείγμα που μοιάζει με κουρκούτι, θυμίζοντας ελαφρύ σουφλέ ή πηχτή κρέπα. Είναι ιδανικό για καλοκαιρινό επιδόρπιο, καθώς αναδεικνύει τη γεύση των ώριμων κερασιών και σερβίρεται τόσο ζεστό όσο και κρύο.

Κλαφουτί με κεράσια – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Ψήσιμο: 35–40 λεπτά

  • Σύνολο: Περίπου 1 ώρα

Υλικά (για ταψί 24 εκ.):

  • 500 γρ. φρέσκα κεράσια (χωρίς κουκούτσι)

  • 3 μεγάλα αυγά

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 1 φακελάκι βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 250 ml φρέσκο γάλα

  • 50 ml κρέμα γάλακτος

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 30 γρ. βούτυρο (λιωμένο, για το ταψί)

  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

  2. Προετοιμασία κερασιών: Πλύνετε τα κεράσια και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Στραγγίστε τα καλά.

  3. Το μείγμα: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν.

  4. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο χυλό.

  5. Προσθέστε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

  6. Βουτύρωμα: Αλείψτε με λιωμένο βούτυρο το ταψί και ρίξτε μέσα τα κεράσια, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα.

  7. Ρίξτε από πάνω το μείγμα. Τα κεράσια θα επιπλέουν ελαφρώς στην αρχή – είναι φυσιολογικό.

  8. Ψήσιμο: Ψήστε για 35–40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το κέντρο πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί.

  9. Σερβίρισμα: Αφήστε το να κρυώσει για 15 λεπτά. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε.

Tips:

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, ροδάκινα ή βατόμουρα.

  • Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε 1 κ.σ. λικέρ κεράσι ή αμαρέτο στο μείγμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ