Για χρόνια, σπορέλαια όπως το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο (canola) και το σησαμέλαιο θεωρούνταν από πολλούς διατροφολόγους και wellness influencers ως ακατάλληλα για κατανάλωση, λόγω της σύνδεσής τους με φλεγμονές και μεταβολικά προβλήματα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τα αποκαλούσαν «τοξικά» και τα συνέκριναν με καθαριστικά!
Μια νέα επιστημονική μελέτη, όμως, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, αμφισβητώντας την αρνητική φήμη των σπορελαίων. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής και δείχνει ότι άτομα με υψηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο αίμα –μιας μορφής ωμέγα-6 λιπαρού– έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.
Το λινολεϊκό οξύ απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στα σπορέλαια και θεωρείται βασικό λιπαρό οξύ για τον οργανισμό. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Kevin C. Maki από το Indiana University, επικεφαλής της μελέτης, η έρευνα ξεχωρίζει γιατί βασίστηκε σε ανάλυση δειγμάτων αίματος από 1.900 συμμετέχοντες και όχι σε αυτοαναφορές μέσω ερωτηματολογίων, αυξάνοντας έτσι την αξιοπιστία των ευρημάτων.
«Άτομα με υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος παρουσίαζαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής, καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης και υγιέστερο μεταβολισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Maki.
Controversial ‘unhealthy’ food can actually prevent heart disease and Type 2 diabetes: study https://t.co/zmp7zh1HWb pic.twitter.com/Blhzwdla3p
— New York Post (@nypost) June 24, 2025
Παρόλο που τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι ειδικοί συνεχίζουν να προτείνουν μέτρο στην κατανάλωση. Η διατροφολόγος Kerry Beeson εξηγεί πως, ενώ τα σπορέλαια είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 είχε στο παρελθόν συσχετιστεί με φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Ωστόσο, νεότερες μελέτες δεν στηρίζουν επαρκώς αυτή την ανησυχία.
Η ίδια συνιστά μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή: να εναλλάσσονται τα σπορέλαια με άλλες πηγές λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, και να ενισχύεται η πρόσληψη ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών από τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια.
Η νέα αυτή μελέτη δεν «αθωώνει» άκριτα τα σπορέλαια, αλλά αποδεικνύει ότι, όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση, μπορούν να έχουν θέση σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

