5 Δεκεμβρίου 2025

Ροδάκινα σε κρασί με άρωμα βανίλιας


Τα ροδάκινα σε κρασί με άρωμα βανίλιας είναι ένα από τα καλοκαιρινά επιδόρπια τα οποία μαγειρεύονται σε ένα ελαφρύ σιρόπι από κρασί, αρωματισμένο με βανίλια και λεμόνι. Το αποτέλεσμα είναι ένα δροσιστικό, αρωματικό γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί μόνο του, με γιαούρτι ή παγωτό, κάνοντας κάθε κουταλιά μια μικρή γιορτή γεύσεων.

Είναι το ιδανικό κλείσιμο για ένα καλοκαιρινό γεύμα στον κήπο ή μια ξεχωριστή πινελιά σε ένα ρομαντικό δείπνο.

Ροδάκινα σε κρασί με άρωμα βανίλιας

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά (+ χρόνος ψύξης)
Μερίδες: 4

Υλικά

  • 4 ώριμα αλλά σφιχτά ροδάκινα (λευκόσαρκα ή κίτρινα)

  • 500 ml ξηρό λευκό κρασί ή ροζέ

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 1 λοβό βανίλιας (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)

  • 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

  • Φλούδα από 1 λεμόνι (σε φαρδιές λωρίδες)

  • Νερό (αν χρειαστεί, για κάλυψη)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία ροδάκινων: Πλύνετε τα ροδάκινα και χαράξτε έναν σταυρό στη βάση τους. Βυθίστε τα για 30 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και μετά σε παγωμένο νερό. Ξεφλουδίστε τα εύκολα, κόψτε τα στα δύο και αφαιρέστε τα κουκούτσια.

  2. Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το κρασί, τη ζάχαρη, το λοβό βανίλιας ανοιγμένο στη μέση (ή το εκχύλισμα), την κανέλα και τις φλούδες λεμονιού. Φέρτε σε βρασμό και σιγοβράστε για 5 λεπτά.

  3. Μαγείρεμα ροδάκινων: Προσθέστε τα ροδάκινα στο σιρόπι και σιγοβράστε για περίπου 10–15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατούν το σχήμα τους. Γυρίστε τα μία φορά κατά το μαγείρεμα.

  4. Αναμονή & ψύξη: Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο υγρό. Αποθηκεύστε τα σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά για 1 νύχτα) ώστε να ενσωματωθούν τα αρώματα.

Tips

  • Για πιο γλυκό αποτέλεσμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό κρασί με γλυκό μοσχάτο.

  • Αν θέλετε έντονο κόκκινο χρώμα, χρησιμοποιήστε ελαφρύ κόκκινο κρασί (όπως Pinot Noir).

  • Συνοδέψτε με παγωτό βανίλια ή γιαούρτι στραγγιστό για ένα δροσερό επιδόρπιο.

  • Διατηρούνται στο ψυγείο έως 5 ημέρες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ