5 Δεκεμβρίου 2025

Τάρτα με βερίκοκα – Το απόλυτο επιδόρπιο του καλοκαιριού


Τα ζουμερά βερίκοκα πρωταγωνιστούν σε αυτή την αρωματική και βουτυράτη τάρτα, ιδανική για καλοκαιρινές μέρες. Απολαύστε τη δροσερή, ελαφρώς ξινούτσικη γεύση τους επάνω σε τραγανή βάση, συνοδεία παγωτού βανίλια ή απλώς με λίγη άχνη ζάχαρη.

Τάρτα με βερίκοκα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 25 λεπτά

  • Ψήσιμο: 35–40 λεπτά

  • Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

 Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 125 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)

  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1 αυγό (μεσαίο)

  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 8–10 ώριμα βερίκοκα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσι

  • 50 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα ή αλεύρι αμυγδάλου

  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):

  • Άχνη ζάχαρη

  • Παγωτό βανίλια

 Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και με τα δάχτυλά σας τρίβετε το μείγμα μέχρι να θυμίζει χοντρά ψίχουλα. Προσθέτετε το αυγό και ζυμώνετε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις).

Ανοίγετε τη ζύμη:
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 28 εκ. και τη μεταφέρετε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 24–26 εκ. Πιέζετε καλά στις άκρες και αφαιρείτε τα περισσεύματα.

Πασπαλίζετε τον πάτο με το αλεσμένο αμύγδαλο. Αυτό θα απορροφήσει τους χυμούς των φρούτων.

Τοποθετείτε τα βερίκοκα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ανακατεύετε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τη βανίλια και πασπαλίζετε ομοιόμορφα τα φρούτα.

Ψήνετε για 35–40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει χρυσαφένια και τα βερίκοκα να μαλακώσουν. Αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρετε. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη ή συνοδεύστε με παγωτό.

 Tips

  • Αν τα βερίκοκα σας είναι πολύ ξινά, αυξήστε ελαφρώς τη ζάχαρη.
  •  Αντί για αμύγδαλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπισκότα digestive τριμμένα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και λίγες φλούδες από φιστίκι Αιγίνης για έξτρα άρωμα.
  • Η τάρτα διατηρείται στο ψυγείο έως 3 ημέρες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ