5 Δεκεμβρίου 2025

Αφράτο κέικ με δροσερή κρέμα λεμονιού


Ένα λαχταριστό κέικ που συνδυάζει τη βελούδινη υφή με την υπέροχη, αρωματική γεύση του λεμονιού. Ιδανικό για όλες τις εποχές, θα σας κερδίσει με την ελαφριά, δροσερή κρέμα και το αφράτο παντεσπάνι. Σερβίρεται τέλεια σε γενέθλια, γιορτές ή ως ένα απογευματινό γλυκό συνοδευόμενο με καφέ ή τσάι.

Κέικ με δροσερή κρέμα λεμονιού – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά

  • Ψήσιμο: 35–40 λεπτά

  • Συναρμολόγηση & διακόσμηση: 20 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: περίπου 1,5 ώρα

 Υλικά

Για το κέικ

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 4 αυγά

  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

  • Ξύσμα από 2 λεμόνια

  • 1/2 κ.γλ. αλάτι

  • 120 ml φρέσκο γάλα

Για την κρέμα λεμονιού

  • 250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά)

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 50 ml χυμό λεμονιού

  • 200 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)

Για διακόσμηση (προαιρετικά)

  • Φέτες λεμονιού

  • Φρέσκια μέντα

  • Λίγη άχνη ζάχαρη

 Εκτέλεση

 Ετοιμάζουμε το κέικ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C και βουτυρώνετε μια φόρμα 24 εκ.

  2. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

  3. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά.

  4. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού.

  5. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

  6. Προσθέτετε εναλλάξ το μείγμα αλευριού και το γάλα στο μίξερ.

  7. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

  8. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 35–40 λεπτά (μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι).

  9. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού

  1. Στο μίξερ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.

  2. Προσθέτετε το τυρί κρέμα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.

  3. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.

 Συναρμολογούμε

  1. Αν θέλετε, κόβετε το κέικ οριζόντια στη μέση.

  2. Απλώνετε τη μισή κρέμα στο εσωτερικό και τοποθετείτε το επάνω κομμάτι.

  3. Καλύπτετε όλη την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα.

  4. Διακοσμείτε με φέτες λεμονιού και μέντα.

Tips

  • Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγο λικέρ λεμονιού στην κρέμα.
  • Το κέικ διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες.
  •  Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί κρέμα με μασκαρπόνε.
  •  Αν θέλετε πιο ανάλαφρη υφή, χρησιμοποιήστε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ