5 Δεκεμβρίου 2025

Αφράτο σταφιδόψωμο για όλη την οικογένεια


Το σταφιδόψωμο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα. Αφράτο, μυρωδάτο και γεμάτο ζουμερές σταφίδες, ιδανικό για πρωινό, κολατσιό ή συνοδευτικό με τον καφέ. Ακολουθήστε βήμα-βήμα τη συνταγή και απολαύστε το σπιτικό σας σταφιδόψωμο!

Σταφιδόψωμο – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Χρόνος αναμονής (φούσκωμα): 1 ώρα

  • Ψήσιμο: 30–35 λεπτά

  • Σύνολο: περίπου 2 ώρες

 Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)

  • 80 γρ. ζάχαρη

  • 250 ml χλιαρό γάλα

  • 80 γρ. βούτυρο μαλακό

  • 1 αυγό

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 200 γρ. σταφίδες μαύρες

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)

  • 1 κρόκος αυγού για άλειμμα

  • Λίγο γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία σταφίδων
    Βάλτε τις σταφίδες σε ένα μπολ με χλιαρό νερό ή ρούμι για 10 λεπτά να μαλακώσουν. Στραγγίξτε και σκουπίστε καλά.

  2. Ζύμη
    Σε μεγάλο μπολ ρίξτε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το αυγό, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το χλιαρό γάλα. Ζυμώστε ελαφρά.
    Προσθέστε το μαλακό βούτυρο και συνεχίστε να ζυμώνετε έως ότου η ζύμη γίνει λεία και ελαστική (περίπου 8–10 λεπτά).

  3. Προσθήκη σταφίδων
    Ενσωματώστε τις σταφίδες απαλά, ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.

  4. Φούσκωμα
    Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 1 ώρα).

  5. Μορφοποίηση & Άλειμμα
    Ζυμώστε απαλά για να ξεφουσκώσει. Πλάστε σε φραντζόλα ή στρογγυλό καρβέλι. Τοποθετήστε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
    Ανακατέψτε τον κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείψτε την επιφάνεια.

  6. Ψήσιμο
    Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε για 30–35 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

  7. Σερβίρισμα
    Αφήστε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψετε.

 Tips

  • Για πιο πλούσια γεύση, αντικαταστήστε το γάλα με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.

  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγους ξηρούς καρπούς (καρύδια ή αμύγδαλα).

  • Αν θέλετε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής άλεσης κατά 30–50%.

  • Φυλάξτε το σε καλά κλεισμένη σακούλα για να μείνει μαλακό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ