5 Δεκεμβρίου 2025

Χοιρινές καραμελωμένες μπριζόλες με μέλι και σόγια


Αν λατρεύετε τις μπριζόλες που συνδυάζουν το αλμυρό με το γλυκό, αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σας. Η μαρινάδα με μέλι, σόγια και σκόρδο δημιουργεί ένα πλούσιο καραμελωμένο περίβλημα που απογειώνει το χοιρινό. Ιδανική επιλογή για κυριακάτικο τραπέζι ή ένα ιδιαίτερο δείπνο.

Χοιρινές καραμελωμένες μπριζόλες με μέλι και σόγια- Χρόνος προετοιμασίας & ψησίματος

  • Προετοιμασία: 10 λεπτά

  • Μαρινάρισμα: 30 λεπτά (ή έως 2 ώρες για πιο έντονη γεύση)

  • Ψήσιμο: 20 λεπτά

 Υλικά (για 4 μπριζόλες):

  • 4 χοιρινές μπριζόλες με κόκαλο (~200–250γρ. η καθεμία)

  • 4 κ.σ. μέλι

  • 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας

  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon

  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο

  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Λίγο αλάτι

  • ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Μαρινάδα:
    Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το μέλι, τη σόγια, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το ξύδι μπαλσάμικο και την πάπρικα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι.

  2. Μαρινάρισμα:
    Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε ένα σκεύος και περιχύστε με τη μαρινάδα. Σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

  3. Σοτάρισμα:
    Προθερμάνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Βγάλτε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα (κρατήστε τη μαρινάδα) και σοτάρετε 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, να πάρουν ωραίο χρώμα.

  4. Καραμέλωμα:
    Προσθέστε τη μαρινάδα στο τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσει 6-8 λεπτά, μέχρι να μειωθεί και να γίνει σιρόπι που θα αγκαλιάσει τις μπριζόλες. Αν χρειαστεί, ρίξτε 1-2 κουταλιές νερό για να μην καεί.

  5. Σερβίρισμα:
    Αφήστε τις μπριζόλες 2 λεπτά να “ξεκουραστούν” και σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες.

Tips:

  • Αν θέλετε πιο έντονη καραμέλα, προσθέστε 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη στο τελείωμα.

  • Για άρωμα, πασπαλίστε με φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο πριν το σερβίρισμα.

  • Αν χρησιμοποιείτε χοντρές μπριζόλες, ψήστε τις στο φούρνο για 10 λεπτά στους 180°C μετά το σοτάρισμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ