5 Δεκεμβρίου 2025

Μουσακάς light με γιαούρτι και ψητές μελιτζάνες


Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά, αλλά συχνά θεωρείται βαρύ λόγω της τηγανητής μελιτζάνας και της πλούσιας μπεσαμέλ. Αυτή η light εκδοχή διατηρεί όλη τη γεύση του παραδοσιακού πιάτου, αλλά είναι πιο ελαφριά και υγιεινή, αφού οι μελιτζάνες και οι πατάτες ψήνονται αντί να τηγανιστούν και η κρέμα ετοιμάζεται με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αντί για βούτυρο και αλεύρι. Έτσι, μπορείς να απολαύσεις τον μουσακά πιο συχνά, χωρίς ενοχές!

Μουσακάς light με γιαούρτι και ψητές μελιτζάνες – Υλικά

Για τις στρώσεις:

  • 4 μέτριες μελιτζάνες

  • 3 μεγάλες πατάτες

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο άπαχο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (ή κονκασέ)

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

  • Αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Για την ελαφριά «μπεσαμέλ»:

  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%

  • 2 αυγά

  • 100 γρ. τριμμένο light τυρί (π.χ. γραβιέρα ή κασέρι με λιγότερα λιπαρά)

  • Λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία λαχανικών:

  • Κόβεις τις μελιτζάνες σε φέτες του 1 εκ. και τις αλατίζεις ελαφρά.
  • Κόβεις και τις πατάτες σε φέτες.
  • Τοποθετείς τις φέτες σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, ψεκάζεις με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις στους 200°C για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  1. Μαγείρεμα κιμά:

  • Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτεις τον κιμά και τον καβουρδίζεις μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  • Σβήνεις με κρασί, αφήνεις να εξατμιστεί.
  • Προσθέτεις την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ, κανέλα, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζεις ~20 λεπτά μέχρι να δέσει.
  1. Συναρμολόγηση:

  • Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνεις πρώτα τις πατάτες, μετά λίγη σάλτσα κιμά.
  • Από πάνω στρώνεις τις μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά.
  1. Ελαφριά κρέμα γιαουρτιού:

  • Σε μπολ χτυπάς το γιαούρτι με τα αυγά και λίγο μοσχοκάρυδο.
  • Ρίχνεις το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύεις.
  • Απλώνεις την κρέμα πάνω από τον κιμά και πασπαλίζεις με το υπόλοιπο τυρί.
  1. Ψήσιμο:

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για ~35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips

  • Αν θες ακόμη πιο light εκδοχή, αντικατέστησε τις πατάτες με κολοκύθι.
  • Άφησε τον μουσακά να «σταθεί» 15 λεπτά πριν το κόψεις για να σφίξει.
  • Μπορείς να προετοιμάσεις τα υλικά από την προηγούμενη μέρα και να ψήσεις πριν το σερβίρισμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ