5 Δεκεμβρίου 2025

Churros με σάλτσα σοκολάτας – Το απόλυτο τραγανό γλύκισμα με ισπανική υπογραφή


Τα churros είναι ένα από τα πιο διάσημα street food γλυκά της Ισπανίας. Τραγανά εξωτερικά, αφράτα στο εσωτερικό και πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη, συνοδεύονται ιδανικά με ζεστή, βελούδινη σάλτσα σοκολάτας για βούτηγμα. Φτιάχνονται εύκολα στο σπίτι και είναι τέλεια για να εντυπωσιάσετε μικρούς και μεγάλους!

Churros με σάλτσα σοκολάτας – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά

  • Μαγείρεμα/Τηγάνισμα: 20 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά

 Υλικά (για περίπου 20 μικρά churros)

Για τη ζύμη:

  • 1 φλ. νερό (240 ml)

  • 2 κ.σ. ζάχαρη

  • ½ κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)

  • 1 αυγό (προαιρετικά, για πιο μαλακή υφή)

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για επικάλυψη:

  • ½ φλ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. κανέλα

Για τη σάλτσα σοκολάτας:

  • 100 γρ. μαύρη σοκολάτα

  • 100 ml κρέμα γάλακτος

  • 1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι γλυκόζης

  • Μια πρέζα αλάτι

 Εκτέλεση

1. Φτιάχνουμε τη ζύμη:

  • Σε κατσαρολάκι, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.

  • Όταν πάρει βράση, αποσύρουμε και ρίχνουμε το αλεύρι μονομιάς. Ανακατεύουμε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που ξεκολλά από τα τοιχώματα.

  • Αν θέλουμε πιο μαλακά churros, αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια.

2. Διαμορφώνουμε τα churros:

  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε κορνέ με μύτη αστέρι.

  • Σε καυτό λάδι (~170–180°C), πιέζουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα κόβουμε με ψαλίδι μέσα στο λάδι. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

3. Επικάλυψη:

  • Ανακατεύουμε ζάχαρη και κανέλα σε μπολ.

  • Ρολάρουμε τα ζεστά churros αμέσως μόλις βγουν από το τηγάνι.

4. Σάλτσα σοκολάτας:

  • Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια, το μέλι και το αλάτι.

  • Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη.

 Tips

  • Αν η ζύμη σας είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγες σταγόνες νερό.

  • Το κορνέ με αστέρι δίνει το χαρακτηριστικό σχήμα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μικρό κόψιμο.

  • Η σοκολατένια σάλτσα μπορεί να αρωματιστεί με λίγο πορτοκάλι ή λικέρ.

  • Τρώγονται καλύτερα φρέσκα, αλλά μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε στο φούρνο στους 180°C για 5-7 λεπτά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ