Τα κεράσια είναι από τους πιο αγαπημένους καρπούς του καλοκαιριού και η μαρμελάδα κεράσι είναι ένας υπέροχος τρόπος να κρατήσεις τη γεύση τους όλο τον χρόνο. Ιδανική για τοστ, τυριά, γλυκά ή ακόμα και για να τη φας με το κουταλάκι!
Μαρμελάδα κεράσι – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Βράσιμο: 35-45 λεπτά
-
Συνολικά: 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου
Υλικά (για περίπου 4 βάζα των 250 ml):
-
1 κιλό κεράσια (χωρίς κουκούτσι)
-
700 γρ. ζάχαρη
-
Χυμός από 1 λεμόνι
-
1 λοβός βανίλιας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία κερασιών:
Πλύνε καλά τα κεράσια και αφαίρεσε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια. Αν θέλεις πιο λεία υφή, κόψε τα σε μικρότερα κομμάτια ή πολτοποίησέ τα ελαφρώς. -
Ανάμειξη με ζάχαρη:
Βάλε τα κεράσια σε μεγάλη κατσαρόλα, πρόσθεσε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Αν χρησιμοποιήσεις βανίλια, κόψε τον λοβό κατά μήκος και πρόσθεσέ τον. -
Ανάπαυση:
Άφησέ τα 1-2 ώρες (ή και όλη τη νύχτα στο ψυγείο) για να βγάλουν τα υγρά τους. -
Βράσιμο:
Φέρε σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, χαμήλωσε τη φωτιά και αφαίρεσε τον αφρό με κουτάλα. -
Βράσιμο:
Βράσε για περίπου 35-45 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν πήζει (δοκίμασε βάζοντας λίγη σε παγωμένο πιάτο – αν “κρατάει”, είναι έτοιμη). -
Αποστείρωση & αποθήκευση:
Βάλε τη μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, κλείσε καλά και γύρισέ τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Tips:
-
Για πιο λεία υφή, μπορείς να πολτοποιήσεις τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ πριν τη βάλεις στα βάζα.
-
Αν προτιμάς την πιο φυσική γεύση των κερασιών, μείωσε λίγο τη ζάχαρη, αλλά λάβε υπόψη ότι διατηρείται λιγότερο.
-
Αν σου αρέσουν οι πειραματισμοί, πρόσθεσε λίγο λικέρ κεράσι ή κονιάκ στο τέλος του βρασμού για έξτρα άρωμα!

