5 Δεκεμβρίου 2025

Σπιτική μαρμελάδα κεράσι- Κουταλιά και απόλαυση


Τα κεράσια είναι από τους πιο αγαπημένους καρπούς του καλοκαιριού και η μαρμελάδα κεράσι είναι ένας υπέροχος τρόπος να κρατήσεις τη γεύση τους όλο τον χρόνο. Ιδανική για τοστ, τυριά, γλυκά ή ακόμα και για να τη φας με το κουταλάκι!

Μαρμελάδα κεράσι – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά

  • Βράσιμο: 35-45 λεπτά

  • Συνολικά: 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου

Υλικά (για περίπου 4 βάζα των 250 ml):

  • 1 κιλό κεράσια (χωρίς κουκούτσι)

  • 700 γρ. ζάχαρη

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 1 λοβός βανίλιας (προαιρετικά)

 Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία κερασιών:
    Πλύνε καλά τα κεράσια και αφαίρεσε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια. Αν θέλεις πιο λεία υφή, κόψε τα σε μικρότερα κομμάτια ή πολτοποίησέ τα ελαφρώς.

  2. Ανάμειξη με ζάχαρη:
    Βάλε τα κεράσια σε μεγάλη κατσαρόλα, πρόσθεσε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Αν χρησιμοποιήσεις βανίλια, κόψε τον λοβό κατά μήκος και πρόσθεσέ τον.

  3. Ανάπαυση:
    Άφησέ τα 1-2 ώρες (ή και όλη τη νύχτα στο ψυγείο) για να βγάλουν τα υγρά τους.

  4. Βράσιμο:
    Φέρε σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, χαμήλωσε τη φωτιά και αφαίρεσε τον αφρό με κουτάλα.

  5. Βράσιμο:
    Βράσε για περίπου 35-45 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν πήζει (δοκίμασε βάζοντας λίγη σε παγωμένο πιάτο – αν “κρατάει”, είναι έτοιμη).

  6. Αποστείρωση & αποθήκευση:
    Βάλε τη μαρμελάδα καυτή σε αποστειρωμένα βάζα, κλείσε καλά και γύρισέ τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Tips:

  • Για πιο λεία υφή, μπορείς να πολτοποιήσεις τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ πριν τη βάλεις στα βάζα.

  • Αν προτιμάς την πιο φυσική γεύση των κερασιών, μείωσε λίγο τη ζάχαρη, αλλά λάβε υπόψη ότι διατηρείται λιγότερο.

  • Αν σου αρέσουν οι πειραματισμοί, πρόσθεσε λίγο λικέρ κεράσι ή κονιάκ στο τέλος του βρασμού για έξτρα άρωμα!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ