5 Δεκεμβρίου 2025

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα από τα χεράκια σας


Η κολοκυθόπιτα είναι από τις πιο αγαπημένες ελληνικές πίτες. Ελαφριά, αρωματική και γεμάτη γεύση, συνδυάζει τα φρέσκα καλοκαιρινά κολοκυθάκια με τυριά και μυρωδικά, μέσα σε τραγανό φύλλο. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή κρύα, ως κύριο πιάτο ή συνοδευτικό.

Κολοκιθόπιτα – Χρόνος προετοιμασίας:

  • Προετοιμασία: 30-40 λεπτά

  • Ψήσιμο: 50-60 λεπτά

  • Συνολικά: 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου

Υλικά (για ταψί 32-36 εκ.)

Για τη γέμιση:

  • 1,2 κιλό κολοκυθάκια (τριμμένα)

  • 300 γρ. φέτα τριμμένη

  • 200 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα

  • 3 αυγά

  • 1 φλ. ψιλοκομμένος άνηθος

  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • Αλάτι & πιπέρι

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2-3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά (για να απορροφήσει υγρά)

Για το φύλλο ή την επικάλυψη:

  • 6 χωριάτικα φύλλα ή έτοιμα φύλλα κρούστας

  • Ελαιόλαδο για άλειμμα

 Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία κολοκυθιών:
    Τρίψε τα κολοκυθάκια και βάλε τα σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι για 30 λεπτά. Στύψε τα καλά να φύγουν τα υγρά.

  2. Ετοιμασία γέμισης:
    Σε μεγάλο μπολ ανακάτεψε τα στραγγισμένα κολοκυθάκια, τα τυριά, τα αυγά, τον άνηθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο και τη φρυγανιά. Αλατοπιπέρωσε (με προσοχή γιατί η φέτα είναι αλμυρή).

  3. Στήσιμο πίτας:
    Άλειψε το ταψί με ελαιόλαδο. Στρώσε 3 φύλλα κάτω, λαδωμένα ενδιάμεσα. Άπλωσε τη γέμιση. Κάλυψε με άλλα 3 φύλλα, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα. Χάραξε την πίτα σε κομμάτια.

  4. Ψήσιμο:
    Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή.

 Tips:

  • Αν θες πιο ελαφριά γεύση, χρησιμοποίησε μόνο ανθότυρο ή light φέτα.

  • Μπορείς να προσθέσεις και λίγο δυόσμο για παραπάνω άρωμα.

  • Αν χρησιμοποιείς έτοιμα φύλλα, φρόντισε να τα έχεις ξεπαγώσει καλά και να τα λαδώνεις για να μην ξεραθούν.

  • Η πίτα κόβεται καλύτερα αφού κρυώσει λίγο και “σταθεί”.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ