5 Δεκεμβρίου 2025

Έβρος: Απελπισία στη νότια περιοχή λόγω της λειψυδρίας – Στέρεψε ο ποταμός


Η γη στέγνωσε και οι αγρότες του νότιου τμήματος του Έβρου… βουλιάζουν στην απόγνωση.

Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, η κύρια αιτία αυτής της κρίσης νερού είναι η κατασκευή και λειτουργία φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου από την πλευρά της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλίας Αγγελακούδης, «από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι έχουν φτιάξει τεράστια αντλιοστάσια για τους ορυζώνες τους και παίρνουν νερό από το ποτάμι πριν από τις δικές μας αντλίες. Άρα, μιλάμε για μία οικολογική καταστροφή με εθνικά χαρακτηριστικά», μιλώντας στο thesseconomy.gr.

Η παρατεταμένη λειψυδρία, η κατακόρυφη πτώση της στάθμης του ποταμού και η κατάρρευση των αρδευτικών υποδομών φέρνουν την αγροτική παραγωγή στο «χείλος» της απόλυτης καταστροφής. Οι εικόνες με τον «στεγνό» ποταμό είναι αποκαρδιωτικές.

Η μείωση της ροής γλυκού νερού προς το Δέλτα έχει ως αποτέλεσμα τη διείσδυση θαλασσινού νερού, στις περιοχές που άλλοτε φιλοξενούσαν γλυκά νερά, λιμνοθάλασσες και υγρολίβαδα.

Τα άγρια άλογα, που ζουν σε αυτή την περιοχή, αναγκάζονται πλέον να πίνουν θαλασσινό ή υφάλμυρο νερό. Στη νησίδα υπάρχει αγέλη με περίπου 200 άλογα. Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι εντοπίζουν κάτοικοι της περιοχής νεκρά άλογα στη νησίδα και «δυστυχώς το πρόβλημα από εδώ και πέρα θα ενταθεί. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους φορείς να το αντιμετωπίσουν, αφού φέρνουν νερό, όποτε τους… καπνίσει», υποστηρίζουν με αγανάκτηση. Τα ζώα ψάχνουν για νερό, αλλά δεν μπορούν να βρουν και αφυδατώνονται.

Μείωση στις βροχοπτώσεις κατά 50%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, Τριαντάφυλλο Παπαδάκη, ενώ παλαιότερα η Θράκη δεχόταν περίπου 600 χιλιοστά βροχής τον χρόνο, πλέον αυτός ο αριθμός έχει υποχωρήσει στα 300 – 400 χιλιοστά, δηλαδή κατά 50%. Μία δραματική μείωση, με άμεσο αντίκτυπο στα υδάτινα αποθέματα, στις καλλιέργειες, αλλά και στο οικοσύστημα της περιοχής.

Κάτοικος της περιοχής περπατάει στο ποτάμι που έχει στερέψει

Σε βίντεο που κάνει τον «γύρο» του διαδικτύου, κάτοικος της περιοχής καταγράφεται να περπατάει μέσα στο ποτάμι, σε σημεία όπου το νερό είτε έχει λιγοστέψει δραματικά, είτε έχει εξαφανιστεί πλήρως.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ