5 Δεκεμβρίου 2025

Κρέμα πιάτου ζαχαροπλαστικής (Crème pâtissière)


Η κλασική γλυκιά κρέμα πιάτου είναι το θεμέλιο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Πλούσια, αρωματική, με γεύση βανίλιας και απαλή υφή, αποτελεί ιδανική βάση για κάθε γλυκό που χρειάζεται γέμιση ή συνοδεία. Ετοιμάζεται εύκολα, με απλά υλικά, και μπορεί να προσαρμοστεί με αρώματα ή σοκολάτα.

Κρέμα πιάτου ζαχαροπλαστικής – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 5 λεπτά

  • Μαγείρεμα: 10 λεπτά

  • Αναμονή: 30 λεπτά (για να κρυώσει)

  • Συνολικός χρόνος: περίπου 45 λεπτά

 Υλικά (για 2 φλιτζάνια κρέμα)

  • 500 ml φρέσκο γάλα (πλήρες)

  • 1 βανιλίνη ή 1 λοβό βανίλιας (ή εκχύλισμα)

  • 4 κρόκοι αυγών

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 40 γρ. κορν φλάουρ (ή 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)

  • 30 γρ. βούτυρο (προαιρετικά, για έξτρα γυαλάδα και γεύση)

 Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει (όχι να βράσει).

  2. Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

  3. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει λεία κρέμα.

  4. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα μέσα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς (για να μην κόψει).

  5. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, μέχρι να πήξει (2–4 λεπτά).

  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.

  7. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να ακουμπά στην επιφάνειά της (για να μην κάνει πέτσα) και την αφήνουμε να κρυώσει.

 Tips

  • Αν θέλεις σοκολατένια κρέμα, πρόσθεσε 100 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα όταν αποσύρεις την κρέμα από τη φωτιά.

  • Μπορείς να την αρωματίσεις και με πορτοκάλι, λεμόνι ή λικέρ.

  • Φυλάσσεται στο ψυγείο έως 3 μέρες. Ανακάτεψέ τη καλά πριν τη χρήση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ