Μια αφράτη, αρωματική ιταλική φοκάτσια που συνδυάζει τα μεσογειακά αρώματα με πλούσια γεύση από φρέσκα μυρωδικά, ντοματίνια, μοτσαρέλα και ελιές. Ιδανική για να συνοδεύσει σαλάτες, τυριά ή να σερβιριστεί μόνη της ως σνακ ή ορεκτικό.
Φοκάτσια με μυρωδικά, ντοματίνια, μοτσαρέλα και ελιές- Υλικά
-
500 γρ. αλεύρι για ψωμί
-
1 κ.σ. ζάχαρη
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
-
1 ¼ φλ. χλιαρό νερό
-
¼ φλ. ελαιόλαδο + έξτρα για το ταψί
-
1 κ.γ. αλάτι
-
1 κ.σ. ξερή ρίγανη ή θυμάρι
-
200 γρ. μικρές μπάλες μοτσαρέλας
-
200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
-
100 γρ. ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά προετοιμασία + 1 ώρα αναμονή για φούσκωμα + 25 λεπτά ψήσιμο
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει.
-
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη.
-
Καλύπτουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
-
Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί. Πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλα να δημιουργήσουμε λακουβίτσες.
-
Στολίζουμε με ντοματίνια, μοτσαρέλα και ελιές. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Tips
-
Προσθέστε δεντρολίβανο για έξτρα άρωμα.
-
Αν θέλετε πιο τραγανή βάση, πασπαλίστε με λίγο καλαμποκάλευρο το ταψί.
-
Τρώγεται τέλεια και την επόμενη μέρα, ζεσταμένη ελαφά

