5 Δεκεμβρίου 2025

Φοκάτσια με μυρωδικά, ντοματίνια, μοτσαρέλα και ελιές


Μια αφράτη, αρωματική ιταλική φοκάτσια που συνδυάζει τα μεσογειακά αρώματα με πλούσια γεύση από φρέσκα μυρωδικά, ντοματίνια, μοτσαρέλα και ελιές. Ιδανική για να συνοδεύσει σαλάτες, τυριά ή να σερβιριστεί μόνη της ως σνακ ή ορεκτικό.

Φοκάτσια με μυρωδικά, ντοματίνια, μοτσαρέλα και ελιές- Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για ψωμί

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)

  • 1 ¼ φλ. χλιαρό νερό

  • ¼ φλ. ελαιόλαδο + έξτρα για το ταψί

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 1 κ.σ. ξερή ρίγανη ή θυμάρι

  • 200 γρ. μικρές μπάλες μοτσαρέλας

  • 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

  • 100 γρ. ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες

Χρόνος προετοιμασίας

20 λεπτά προετοιμασία + 1 ώρα αναμονή για φούσκωμα + 25 λεπτά ψήσιμο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει.

  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη.

  3. Καλύπτουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.

  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

  5. Απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί. Πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλα να δημιουργήσουμε λακουβίτσες.

  6. Στολίζουμε με ντοματίνια, μοτσαρέλα και ελιές. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Tips

  • Προσθέστε δεντρολίβανο για έξτρα άρωμα.

  • Αν θέλετε πιο τραγανή βάση, πασπαλίστε με λίγο καλαμποκάλευρο το ταψί.

  • Τρώγεται τέλεια και την επόμενη μέρα, ζεσταμένη ελαφά


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ