Οι φλωρεντίνες είναι ένα εκλεπτυσμένο, αλλά απλό γλύκισμα που παντρεύει το τραγανό καραμελωμένο αμύγδαλο με την πλούσια γεύση της σοκολάτας. Είτε για ένα ιδιαίτερο τραπέζι είτε σαν συνοδευτικό στον καφέ, αυτές οι λεπτές και φινετσάτες λιχουδιές εντυπωσιάζουν πάντα.
Υλικά (για περίπου 20 φλωρεντίνες)
-
120 γρ. αμύγδαλα φιλέ
-
100 γρ. ζάχαρη
-
100 γρ. βούτυρο
-
100 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
-
2 κ.σ. μέλι
-
1 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
200 γρ. κουβερτούρα (πικρή ή γάλακτος, ανάλογα την προτίμηση)

Χρόνος προετοιμασίας & ψησίματος
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Ψήσιμο: 10–12 λεπτά
-
Αναμονή για στρώσιμο σοκολάτας: 20–30 λεπτά
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις ή αέρα).
-
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνεις το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για 3–4 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.
-
Προσθέτεις το αλεύρι και τα αμύγδαλα φιλέ και ανακατεύεις καλά.
-
Με ένα κουταλάκι, τοποθετείς μικρές ποσότητες του μείγματος πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους (απλώνουν πολύ).
-
Ψήνεις για 10–12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα στις άκρες.
-
Τις αφήνεις να κρυώσουν καλά ώστε να σταθεροποιηθούν.
-
Λιώνεις την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάς την κάτω πλευρά κάθε φλωρεντίνας ή την αλείφεις με ένα κουταλάκι.
-
Τις αφήνεις ανάποδα σε λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
Tips για τέλειες Φλωρεντίνες
-
Αν θες να είναι πιο τραγανές, μπορείς να προσθέσεις λίγα ψημένα φιστίκια ή φουντούκια.
-
Βεβαιώσου ότι οι φλωρεντίνες είναι εντελώς κρύες πριν βάλεις τη σοκολάτα, αλλιώς δεν θα «πιάσει».
-
Διατηρούνται σε μεταλλικό κουτί έως και 7 μέρες – αν μείνουν τόσο!

