5 Δεκεμβρίου 2025

Εύκολη σπιτική μανιταρόπιτα για κάθε ώρα της ημέρας


Αν αγαπάς τις πίτες και ειδικά τις vegetarian επιλογές, τότε αυτή η μανιταρόπιτα θα σε ενθουσιάσει. Γεμάτη άρωμα από φρέσκα μανιτάρια, κρεμμύδι, μυρωδικά και με τραγανό φύλλο, είναι ιδανική για μεσημεριανό, δείπνο ή και για το τάπερ του γραφείου. Συνδυάζει γεύση, θρεπτικά συστατικά και ευκολία.

Μανιταρόπιτα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 25 λεπτά

  • Ψήσιμο: 40 λεπτά

  • Συνολικά: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά (για ταψί 28-30 εκ.)

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ή κρούστας

  • 700 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο), ψιλοκομμένα

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

  • 150 γρ. φέτα (προαιρετικά) ή τριμμένο κίτρινο τυρί

  • 2 αυγά

  • 1/2 φλ. γάλα ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά για πιο ζουμερή γέμιση)

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Λίγο λάδι για τα φύλλα

 Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα μανιταριών: Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνεις τα μανιτάρια. Σοτάρεις σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους (περίπου 10-12 λεπτά). Ρίξε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τον μαϊντανό. Άφησε το μείγμα να κρυώσει.

  2. Ανακάτεμα γέμισης: Σε μπολ χτυπάς τα αυγά και προσθέτεις το γάλα ή την κρέμα (αν χρησιμοποιείς), καθώς και το τυρί. Ενώνεις με το μείγμα των μανιταριών.

  3. Στήσιμο πίτας: Λαδώνεις το ταψί και στρώνεις τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Ρίχνεις τη γέμιση και σκεπάζεις με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα.

  4. Ψήσιμο: Χαράζεις ελαφρώς την πίτα και την ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Tips

  • Μπορείς να προσθέσεις και λίγα ψιλοκομμένα καρύδια για πιο πλούσια υφή.

  • Αν θέλεις vegan εκδοχή, παράλειψε τα αυγά και το τυρί και πρόσθεσε λίγη φυτική κρέμα ή πουρέ πατάτας.

  • Αφήνεις την πίτα να «σταθεί» 10 λεπτά πριν την κόψεις – έτσι κόβεται καλύτερα!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ