Αν αγαπάς τις πίτες και ειδικά τις vegetarian επιλογές, τότε αυτή η μανιταρόπιτα θα σε ενθουσιάσει. Γεμάτη άρωμα από φρέσκα μανιτάρια, κρεμμύδι, μυρωδικά και με τραγανό φύλλο, είναι ιδανική για μεσημεριανό, δείπνο ή και για το τάπερ του γραφείου. Συνδυάζει γεύση, θρεπτικά συστατικά και ευκολία.
Μανιταρόπιτα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 25 λεπτά
-
Ψήσιμο: 40 λεπτά
-
Συνολικά: 1 ώρα και 5 λεπτά
Υλικά (για ταψί 28-30 εκ.)
-
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ή κρούστας
-
700 γρ. μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο), ψιλοκομμένα
-
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
-
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
-
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
-
1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
-
150 γρ. φέτα (προαιρετικά) ή τριμμένο κίτρινο τυρί
-
2 αυγά
-
1/2 φλ. γάλα ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά για πιο ζουμερή γέμιση)
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Λίγο λάδι για τα φύλλα
Εκτέλεση
-
Σοτάρισμα μανιταριών: Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνεις τα μανιτάρια. Σοτάρεις σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους (περίπου 10-12 λεπτά). Ρίξε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τον μαϊντανό. Άφησε το μείγμα να κρυώσει.
-
Ανακάτεμα γέμισης: Σε μπολ χτυπάς τα αυγά και προσθέτεις το γάλα ή την κρέμα (αν χρησιμοποιείς), καθώς και το τυρί. Ενώνεις με το μείγμα των μανιταριών.
-
Στήσιμο πίτας: Λαδώνεις το ταψί και στρώνεις τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Ρίχνεις τη γέμιση και σκεπάζεις με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα.
-
Ψήσιμο: Χαράζεις ελαφρώς την πίτα και την ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Tips
-
Μπορείς να προσθέσεις και λίγα ψιλοκομμένα καρύδια για πιο πλούσια υφή.
-
Αν θέλεις vegan εκδοχή, παράλειψε τα αυγά και το τυρί και πρόσθεσε λίγη φυτική κρέμα ή πουρέ πατάτας.
-
Αφήνεις την πίτα να «σταθεί» 10 λεπτά πριν την κόψεις – έτσι κόβεται καλύτερα!

