5 Δεκεμβρίου 2025

Παστουρμαδόπιτα με κασέρι & ντομάτα


Η παστουρμαδόπιτα είναι ένα κλασικό μικρασιατικό μεζεδάκι που εντυπωσιάζει με τη γεμάτη γεύση του παστουρμά, τη λιωμένη γεύση του κασεριού και την αρωματική ένταση της ντομάτας. Ιδανική για παρέα με ούζο ή κρασί, αλλά και για ένα ξεχωριστό σνακ ή κυρίως πιάτο!

Πασρουρμαδόπιτα – Χρόνος Προετοιμασίας

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Συνολικά: 50 λεπτά

 Υλικά (για 1 ταψί / 6 μερίδες)

1 πακέτο φύλλο κρούστας (500γρ)

250 γρ. παστουρμά (χωρίς τη σκελίδα)

300 γρ. κασέρι (τριμμένο ή σε φετούλες)

2 ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες χωρίς πολλά υγρά)

1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

2 αυγά

100 ml γάλα

100 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

(προαιρετικά) 1 κουτ. γλ. μαυροκούκι ή σουσάμι για πασπάλισμα

 Εκτέλεση

  • Προθέρμανση φούρνου στους 180°C, αέρα.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο λάδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήστε για 5′ να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήστε να κρυώσει.
  • Ανακατέψτε σε ένα μπολ τον παστουρμά (σε μικρά κομμάτια), το κασέρι, την ψημένη ντομάτα και λίγο πιπέρι.
  • Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τα μισά φύλλα κρούστας ένα-ένα, λαδώνοντας κάθε φύλλο.
  • Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα.
  • Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα.
  • Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και περιχύστε με το μείγμα από αυγά και γάλα.
  • Πασπαλίστε με μαυροκούκι ή σουσάμι.
  • Ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  • Αφήστε να σταθεί 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Tips

  • Αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του παστουρμά, αφαιρέστε τη σκελίδα (τη μεμβράνη με τα μπαχαρικά).
  • Το κασέρι μπορεί να αντικατασταθεί με μοτσαρέλα ή γραβιέρα.
  • Η πίτα σερβίρεται υπέροχα με στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι.
  • Για έξτρα άρωμα, προσθέστε λίγη ρίγανη ή θυμάρι στο μείγμα της ντομάτας.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ