Η παστουρμαδόπιτα είναι ένα κλασικό μικρασιατικό μεζεδάκι που εντυπωσιάζει με τη γεμάτη γεύση του παστουρμά, τη λιωμένη γεύση του κασεριού και την αρωματική ένταση της ντομάτας. Ιδανική για παρέα με ούζο ή κρασί, αλλά και για ένα ξεχωριστό σνακ ή κυρίως πιάτο!
Πασρουρμαδόπιτα – Χρόνος Προετοιμασίας
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο: 30 λεπτά
Συνολικά: 50 λεπτά
Υλικά (για 1 ταψί / 6 μερίδες)
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500γρ)
250 γρ. παστουρμά (χωρίς τη σκελίδα)
300 γρ. κασέρι (τριμμένο ή σε φετούλες)
2 ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες χωρίς πολλά υγρά)
1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 αυγά
100 ml γάλα
100 ml ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
(προαιρετικά) 1 κουτ. γλ. μαυροκούκι ή σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθέρμανση φούρνου στους 180°C, αέρα.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο λάδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήστε για 5′ να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήστε να κρυώσει.
- Ανακατέψτε σε ένα μπολ τον παστουρμά (σε μικρά κομμάτια), το κασέρι, την ψημένη ντομάτα και λίγο πιπέρι.
- Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τα μισά φύλλα κρούστας ένα-ένα, λαδώνοντας κάθε φύλλο.
- Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα.
- Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα.
- Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και περιχύστε με το μείγμα από αυγά και γάλα.
- Πασπαλίστε με μαυροκούκι ή σουσάμι.
- Ψήστε για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Αφήστε να σταθεί 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Tips
- Αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του παστουρμά, αφαιρέστε τη σκελίδα (τη μεμβράνη με τα μπαχαρικά).
- Το κασέρι μπορεί να αντικατασταθεί με μοτσαρέλα ή γραβιέρα.
- Η πίτα σερβίρεται υπέροχα με στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι.
- Για έξτρα άρωμα, προσθέστε λίγη ρίγανη ή θυμάρι στο μείγμα της ντομάτας.

