Τα σπιτικά ντόνατς είναι το απόλυτο comfort food! Αφράτα, μυρωδάτα και απολαυστικά, μπορούν να γεμιστούν ή να καλυφθούν με ό,τι τραβάει η όρεξή σας – από σοκολάτα μέχρι ζάχαρη και κανέλα. Η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή και ιδανική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να τα φτιάξουν για πρώτη φορά.
Ντόνατς – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 25 λεπτά
-
Χρόνος Αναμονής (για φούσκωμα): 1 ώρα
-
Τηγάνισμα: 15 λεπτά
-
Συνολικός Χρόνος: περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά
Υλικά (για περίπου 12 ντόνατς)
Για τη ζύμη:
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
-
250 ml χλιαρό γάλα
-
60 γρ. ζάχαρη
-
2 αυγά
-
60 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το τηγάνισμα
-
Ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι (αρκετό για βαθύ τηγάνισμα)
Για το γαρνίρισμα (επιλογές)
-
Ζάχαρη με κανέλα
-
Λιωμένη σοκολάτα
-
Άχνη ζάχαρη
-
Γλάσο με βανίλια ή κακάο
Εκτέλεση:
-
Ενεργοποίηση μαγιάς: Σε ένα μπολ, ρίξε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Άφησέ τα 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια (ένδειξη ότι η μαγιά ενεργοποιήθηκε).
-
Ζύμωμα: Πρόσθεσε τα αυγά, το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι. Σιγά-σιγά ρίξε το αλεύρι και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή, λεία και ελαστική ζύμη.
-
Φούσκωμα: Σκέπασε τη ζύμη με πετσέτα και άφησέ τη να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Πλάσιμο: Αφού φουσκώσει, άνοιξε τη ζύμη σε πάχος 1-1,5 εκ. και κόψε στρογγυλά ντόνατς με κουπ πατ ή ποτήρι. Φτιάξε και τις τρύπες στο κέντρο (π.χ. με καπάκι από μπουκάλι).
-
Ξεκούραση: Άφησέ τα ντόνατς πάνω σε λαδόκολλα να φουσκώσουν ξανά για 15-20 λεπτά.
-
Τηγάνισμα: Ζέστανε λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγάνισε λίγα-λίγα τα ντόνατς μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές (περίπου 1 λεπτό ανά πλευρά).
-
Στράγγισμα & Γαρνίρισμα: Βγάλε τα ντόνατς σε απορροφητικό χαρτί και πασπάλισέ τα με ό,τι σου αρέσει: ζάχαρη, γλάσο, σοκολάτα κ.ά.
Tips
-
Το γάλα δεν πρέπει να είναι καυτό — μόνο χλιαρό, για να μην κάψει τη μαγιά.
-
Αν δεν έχεις κουπ πατ, χρησιμοποίησε δύο ποτήρια διαφορετικών μεγεθών.
-
Μπορείς να τα γεμίσεις με μαρμελάδα ή κρέμα ζαχαροπλαστικής με κορνέ αφού κρυώσουν.
-
Για πιο ελαφριά εκδοχή, ψήσε τα ντόνατς στον φούρνο στους 180°C για 12-15 λεπτά και γάρνιρέ τα με γλάσο.

