5 Δεκεμβρίου 2025

Σπιτικά ντόνατς που λιώνουν στο στόμα


Τα σπιτικά ντόνατς είναι το απόλυτο comfort food! Αφράτα, μυρωδάτα και απολαυστικά, μπορούν να γεμιστούν ή να καλυφθούν με ό,τι τραβάει η όρεξή σας – από σοκολάτα μέχρι ζάχαρη και κανέλα. Η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή και ιδανική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να τα φτιάξουν για πρώτη φορά.

Ντόνατς – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 25 λεπτά

  • Χρόνος Αναμονής (για φούσκωμα): 1 ώρα

  • Τηγάνισμα: 15 λεπτά

  • Συνολικός Χρόνος: περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά (για περίπου 12 ντόνατς)

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά

  • 250 ml χλιαρό γάλα

  • 60 γρ. ζάχαρη

  • 2 αυγά

  • 60 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το τηγάνισμα

  • Ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι (αρκετό για βαθύ τηγάνισμα)

Για το γαρνίρισμα (επιλογές)

  • Ζάχαρη με κανέλα

  • Λιωμένη σοκολάτα

  • Άχνη ζάχαρη

  • Γλάσο με βανίλια ή κακάο

Εκτέλεση:

  1. Ενεργοποίηση μαγιάς: Σε ένα μπολ, ρίξε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Άφησέ τα 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια (ένδειξη ότι η μαγιά ενεργοποιήθηκε).

  2. Ζύμωμα: Πρόσθεσε τα αυγά, το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι. Σιγά-σιγά ρίξε το αλεύρι και ζύμωσε μέχρι να έχεις μια μαλακή, λεία και ελαστική ζύμη.

  3. Φούσκωμα: Σκέπασε τη ζύμη με πετσέτα και άφησέ τη να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  4. Πλάσιμο: Αφού φουσκώσει, άνοιξε τη ζύμη σε πάχος 1-1,5 εκ. και κόψε στρογγυλά ντόνατς με κουπ πατ ή ποτήρι. Φτιάξε και τις τρύπες στο κέντρο (π.χ. με καπάκι από μπουκάλι).

  5. Ξεκούραση: Άφησέ τα ντόνατς πάνω σε λαδόκολλα να φουσκώσουν ξανά για 15-20 λεπτά.

  6. Τηγάνισμα: Ζέστανε λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγάνισε λίγα-λίγα τα ντόνατς μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές (περίπου 1 λεπτό ανά πλευρά).

  7. Στράγγισμα & Γαρνίρισμα: Βγάλε τα ντόνατς σε απορροφητικό χαρτί και πασπάλισέ τα με ό,τι σου αρέσει: ζάχαρη, γλάσο, σοκολάτα κ.ά.

Tips

  • Το γάλα δεν πρέπει να είναι καυτό — μόνο χλιαρό, για να μην κάψει τη μαγιά.

  • Αν δεν έχεις κουπ πατ, χρησιμοποίησε δύο ποτήρια διαφορετικών μεγεθών.

  • Μπορείς να τα γεμίσεις με μαρμελάδα ή κρέμα ζαχαροπλαστικής με κορνέ αφού κρυώσουν.

  • Για πιο ελαφριά εκδοχή, ψήσε τα ντόνατς στον φούρνο στους 180°C για 12-15 λεπτά και γάρνιρέ τα με γλάσο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ