Αν αναζητάς ένα ζεστό, απολαυστικό φαγητό που να συνδυάζει τα χρώματα και τις γεύσεις των λαχανικών με την κρεμώδη υφή της μπεσαμέλ, αυτή η συνταγή για λαζάνια είναι για σένα. Ιδανική για οικογενειακά τραπέζια ή χορτοφαγικά δείπνα με φίλους!
Λαζάνια με λαχανικά και μπεσαμέλ – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
-
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά
Υλικά
Για τα λαζάνια:
-
1 πακέτο λαζάνια (χωρίς πρόβραση ή με πρόβραση, ανάλογα με τον τύπο)
-
2 κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες
-
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
-
1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
-
1 κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες
-
1 καρότο τριμμένο
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικός
Για τη μπεσαμέλ:
-
50 γρ. βούτυρο
-
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
600 ml γάλα (ζεστό)
-
Μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Σοτάρισμα Λαχανικών
Σε μεγάλο τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα λαχανικά και σόταρε για 10-12 λεπτά. Ρίξε τα ντοματάκια, αλατοπιπέρωσε και σιγόβρασε για 10 λεπτά.
Βήμα 2: Προετοιμασία Μπεσαμέλ
Σε κατσαρολάκι, λιώσε το βούτυρο. Ρίξε το αλεύρι και ανακάτευε για 1-2 λεπτά. Σιγά σιγά πρόσθεσε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Ρίξε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Αν θέλεις, πρόσθεσε και το τυρί.
Βήμα 3: Συναρμολόγηση
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Σε πυρίμαχο σκεύος, βάλε λίγη μπεσαμέλ στον πάτο. Στρώσε τα λαζάνια, μετά λαχανικά, μετά λίγη μπεσαμέλ. Επανάλαβε σε στρώσεις. Τελείωσε με μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί.
Βήμα 4: Ψήσιμο
Ψήσε στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω. Άφησέ το να σταθεί 10 λεπτά πριν το κόψεις.
Tips
-
Μπορείς να προσθέσεις σπανάκι ή μανιτάρια για επιπλέον γεύση.
-
Αν θέλεις vegan εκδοχή, χρησιμοποίησε φυτικό γάλα και μαργαρίνη στη μπεσαμέλ.
-
Τα λαζάνια μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγούμενη και να ψηθούν την επόμενη μέρα.

