5 Δεκεμβρίου 2025

Πίτσα με σύγκλινο, κασέρι και αυγά – Μια ελληνική πινελιά σε ιταλική βάση


Αν αγαπάτε τη σπιτική πίτσα αλλά θέλετε κάτι διαφορετικό, αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει. Το σύγκλινο – παραδοσιακό καπνιστό χοιρινό της Μάνης – συνδυάζεται ιδανικά με πλούσιο κασέρι και αυγά που ψήνονται στον φούρνο πάνω στη ζύμη. Μια πίτσα με γήινα αρώματα και έντονο χαρακτήρα, ιδανική για brunch, κυριακάτικο τραπέζι ή γευστικό βραδινό.

Χρόνος Προετοιμασίας:

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Ψήσιμο: 12-15 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά

 Υλικά (για 1 μεγάλη πίτσα):

1 έτοιμη ζύμη πίτσας (ή σπιτική)

100 γρ. σύγκλινο, κομμένο σε μικρές φέτες

150 γρ. κασέρι, τριμμένο

2 αυγά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ρίγανη ή θυμάρι (για το τελείωμα)

 Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C, στον αέρα.

Απλώστε τη ζύμη σε λαδόκολλα πάνω σε ταψί ή πέτρα πίτσας.

Ραντίστε με το ελαιόλαδο και απλώστε το τριμμένο κασέρι σε όλη την επιφάνεια.

Τοποθετήστε πάνω το σύγκλινο και το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιείτε).

Με ένα κουτάλι, σχηματίστε 2 μικρές “φωλιές” και σπάστε προσεκτικά από ένα αυγό σε κάθε μία.

Πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ρίγανη.

Ψήστε για 12-15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, να ψηθούν τα αυγά και να ροδίσει η ζύμη.

Σερβίρετε ζεστή, ιδανικά με λίγη ρόκα στο πλάι ή ντοματίνια.

Tips:

Αν θέλετε τα αυγά μελάτα, προσθέστε τα 5 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο.

Το κασέρι μπορεί να συνδυαστεί και με γραβιέρα ή μοτσαρέλα για πιο σύνθετη γεύση.

Το σύγκλινο είναι δυνατό αλλαντικό – μη βάλετε υπερβολική ποσότητα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ