Η σπιτική λεμονάδα είναι το πιο απλό αλλά και πιο αναζωογονητικό ρόφημα του καλοκαιριού. Με λίγα υλικά και ελάχιστο χρόνο, μπορείς να φτιάξεις ένα δροσιστικό ποτήρι γεμάτο φρεσκάδα, βιταμίνες και… καλοκαιρινή διάθεση. Είτε τη σερβίρεις σε οικογενειακό τραπέζι, είτε την απολαμβάνεις χαλαρά στο μπαλκόνι, η φυσική λεμονάδα είναι το απόλυτο φυσικό tonic.
Οφέλη για την υγεία
-
Πλούσια σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό.
-
Βοηθά στη πέψη και την αποτοξίνωση του οργανισμού.
-
Έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης.
-
Ιδανική για την ανακούφιση από τη ζέστη και την κόπωση.
Χρόνος προετοιμασίας:
-
Προετοιμασία: 10 λεπτά
-
Ψύξη (προαιρετικά): 30 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 10-40 λεπτά
Υλικά (για 1 λίτρο λεμονάδα)
-
4-5 λεμόνια (χυμός φρέσκος, περίπου 200 ml)
-
1 λίτρο κρύο νερό (μισό βρασμένο/μισό παγωμένο αν θέλεις αμέσως παγωμένο)
-
100-120 γρ. ζάχαρη ή μέλι (προσαρμόζεται κατά προτίμηση)
-
1 λεμόνι σε φέτες για το σερβίρισμα
-
Πάγος
-
Φύλλα δυόσμου ή μέντας (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Στύψε τα λεμόνια και πέρασε τον χυμό από σουρωτήρι για να αφαιρέσεις τα κουκούτσια και την περίσσεια πούλπα.
-
Ανακάτεψε τον χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη ή το μέλι σε μια κανάτα, μέχρι να διαλυθεί καλά (αν θέλεις, μπορείς να ζεστάνεις λίγο νερό για να λιώσει πιο εύκολα η ζάχαρη).
-
Πρόσθεσε το υπόλοιπο νερό και ανακάτεψε καλά.
-
Βάλε την κανάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά ή σέρβιρε αμέσως με άφθονο πάγο.
-
Γαρνίρισε με φέτες λεμονιού και φύλλα δυόσμου.
Tips:
-
Μπορείς να προσθέσεις ανθρακούχο νερό για extra φρεσκάδα.
-
Θες extra twist; Πρόσθεσε λίγο τζίντζερ, βανίλια ή λάιμ.
-
Αν θέλεις να την κάνεις πιο υγιεινή, προτίμησε μέλι αντί για ζάχαρη.
-
Φτιάξε παγάκια λεμονιού: βάλε χυμό λεμονιού και φύλλα μέντας σε παγοθήκες και χρησιμοποίησέ τα

