5 Δεκεμβρίου 2025

Γλυκό του κουταλιού σύκο – Εγγυημένη επιτυχία


Το γλυκό του κουταλιού με σύκα είναι μια παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά που συνδυάζει την πλούσια, μελένια γεύση του ώριμου σύκου με αρωματικά στοιχεία όπως η βανίλια και το λεμόνι. Σερβίρεται υπέροχα με γιαούρτι, παγωτό ή ακόμη και μόνο του, συνοδεία καφέ ή τσαγιού. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να διατηρήσεις τα φρούτα της εποχής για όλο τον χρόνο.

Γλυκό του κουταλιού σύκο

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45–60 λεπτά
Μερίδες: περίπου 1 κιλό γλυκό

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα, ώριμα αλλά σφιχτά σύκα

  • 800 γρ. ζάχαρη

  • 250 ml νερό

  • Χυμός από 1 λεμόνι

  • 1 λεμονόκουπα (χωρίς το λευκό μέρος)

  • 1 βανίλια σε σκόνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 3–4 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά, για άρωμα)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία σύκων: Πλένεις απαλά τα σύκα, αφαιρείς το κοτσανάκι και τα αφήνεις να στραγγίξουν. Αν είναι μεγάλα, μπορείς να τα κόψεις στη μέση.

  2. Βράσιμο πρώτης φάσης: Σε φαρδιά κατσαρόλα, βάζεις τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνεις τα σύκα προσεκτικά.

  3. Σιγοβράσιμο: Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσουν, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται.

  4. Αρωματισμός: Προσθέτεις τη λεμονόκουπα, τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και την αρμπαρόριζα (αν χρησιμοποιήσεις). Συνεχίζεις το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι (σταγόνα σιροπιού να στέκεται σε κρύο πιάτο).

  5. Αφαίρεση αρωμάτων: Βγάζεις τη λεμονόκουπα και την αρμπαρόριζα.

  6. Αποθήκευση: Τοποθετείς το γλυκό ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνεις καλά και τα αφήνεις να κρυώσουν.

Tips

  • Αν θέλεις πιο «ελαφρύ» γλυκό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγότερη ζάχαρη, αλλά μειώνεται ο χρόνος διατήρησης.

  • Τα πολύ ώριμα σύκα είναι πιο γλυκά αλλά μαλακώνουν πιο εύκολα στο βράσιμο.

  • Η προσθήκη αρμπαρόριζας δίνει υπέροχο άρωμα, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με κανέλα.

  • Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις φαρδιά κατσαρόλα ώστε τα σύκα να μένουν ολόκληρα και να μη λιώσουν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ