5 Δεκεμβρίου 2025

Μελιτζανοκεφτέδες: Το πιο νόστιμο καλοκαιρινό μεζεδάκι για ουζάκι ή κρασί 


Οι μελιτζανοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που κλέβει την παράσταση σε κάθε τραπέζι. Τραγανοί απ’ έξω, αφράτοι και γεμάτοι γεύση από μέσα, αποτελούν ιδανική επιλογή για ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμα και κυρίως πιάτο μαζί με μια φρέσκια σαλάτα.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Μερίδες: 4

Μελιτζανοκεφτέδες: Υλικά

  • 3 μελιτζάνες μέτριες

  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

  • 1 αυγό

  • 100 γρ. φέτα τριμμένη

  • 50 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη

  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη (ή ψίχα ψωμιού μουλιασμένη και στυμμένη)

  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30-40 λεπτά).

  2. Μόλις κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα και πολτοποιούμε τη σάρκα με ένα πιρούνι.

  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τα τυριά, τα μυρωδικά και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

  4. Αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό, προσθέτουμε λίγη ακόμα φρυγανιά.

  5. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

  6. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σερβίρουμε ζεστά.

Tips

  • Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να τα ψήσετε στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο αντί να τα τηγανίσετε.

  • Ταιριάζουν υπέροχα με γιαούρτι ή τζατζίκι.

  • Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό για πιο έντονο άρωμα.

  • Αν σας αρέσει η πικάντικη γεύση, βάλτε λίγη πάπρικα ή μπούκοβο στο μείγμα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ