Η Φανουρόπιτα είναι ένα γλυκό με πλούσιο άρωμα και ξεχωριστή σημασία στην ελληνική παράδοση. Παρασκευάζεται παραμονές της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, προς τιμήν του Αγίου που «φανερώνει» χαμένα αντικείμενα, ευκαιρίες αλλά και λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Το έθιμο θέλει τους πιστούς να πηγαίνουν τη φανουρόπιτα στην εκκλησία για ευλογία και στη συνέχεια να τη μοιράζουν σε φίλους και γείτονες.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Μερίδες: 12
Φανουρόπιτα – Υλικά
(η παραδοσιακή εκδοχή θέλει πάντα μονό αριθμό υλικών)
-
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1 φλιτζάνι σταφίδες
-
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
-
1 κ.γλ. κανέλα
-
½ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
-
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
Εκτέλεση
-
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά.
-
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
-
Διαλύουμε τη σόδα σε λίγο χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
-
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
-
Τέλος, ενσωματώνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.
-
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί ή φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
-
Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγη ζάχαρη άχνη.
Tips
-
Η φανουρόπιτα είναι νηστίσιμη, γι’ αυτό και δεν περιέχει γάλα ή αυγά.
-
Για πιο πλούσιο άρωμα μπορείς να προσθέσεις λίγο κονιάκ.
-
Κόψ’ την σε μικρά κομμάτια για μοίρασμα, όπως ορίζει το έθιμο.
-
Αν θέλεις πιο αφράτη υφή, ανακάτεψε το αλεύρι με λίγο μπέικιν πάουντερ.
Το Έθιμο
Η φανουρόπιτα φτιάχνεται παραδοσιακά την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου (27 Αυγούστου) και πηγαίνει στην εκκλησία για να ευλογηθεί. Οι πιστοί τη φτιάχνουν ζητώντας από τον Άγιο να «φανερώσει» χαμένα αντικείμενα, να βοηθήσει σε δυσκολίες ή να δώσει λύσεις σε προβλήματα. Μετά τη λειτουργία, μοιράζεται σε συγγενείς, φίλους και γείτονες ως πράξη αγάπης και ευγνωμοσύνης.

