5 Δεκεμβρίου 2025

Αρκάς: Η σημερινή «καλημέρα» με το αιχμηρό σχόλιο για την παιδεία και το μορφωτικό επίπεδο


Με το γνωστό του καυστικό χιούμορ, ο Αρκάς, επανέρχεται σήμερα με ένα σκίτσο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Στο νέο του σκίτσο, ένας άντρας λέει: «Δεν έχει ανέβει το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού σε σχέση με το παρελθόν. Απλώς σήμερα περισσότεροι αμόρφωτοι έχουν βγάλει πανεπιστήμιο.»

Η φράση αυτή, λιτή αλλά γεμάτη αιχμές, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την αξία της εκπαίδευσης, την πραγματική μόρφωση και το χάσμα ανάμεσα στο πτυχίο και την καλλιέργεια του ανθρώπου. Ο Αρκάς βάζει στο στόχαστρο την κοινωνία της «τυπικής γνώσης», όπου η απόκτηση ενός τίτλου δεν συνεπάγεται απαραίτητα ουσιαστική μόρφωση.

Όπως συνηθίζει, με απλό τρόπο, αναδεικνύει ένα θέμα που αφορά άμεσα την καθημερινότητα και τις αντιλήψεις της σύγχρονης εποχής: το πόσο εύκολα συγχέουμε την εκπαίδευση με την πραγματική καλλιέργεια, την οποία δεν εγγυάται κανένα χαρτί.

Η σημερινή «καλημέρα» του Αρκά είναι υπενθύμιση –και ταυτόχρονα κάλεσμα σε προβληματισμό– ότι η μόρφωση είναι κάτι πολύ περισσότερο από τυπικούς τίτλους σπουδών. Είναι στάση ζωής, τρόπος σκέψης και κυρίως διάθεση για συνεχή αναζήτηση και κριτική ματιά.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και «χοντροφοβικά». Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ