5 Δεκεμβρίου 2025

Τάρτα με σύκα, προσούτο και ανθότυρο


Η τάρτα με σύκα, προσούτο και ανθότυρο είναι ένα εύκολο και νόστιμο ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα, ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις ή για ένα καλοκαιρινό τραπέζι με φίλους.

Τάρτα με σύκα, προσούτο και ανθότυρο – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Ψήσιμο: 30 λεπτά

  • Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1 φύλλο σφολιάτας (ή ζύμης τάρτας)

  • 250 γρ. ανθότυρο

  • 8 φρέσκα σύκα (κομμένα στη μέση)

  • 6–8 φέτες προσούτο

  • 2 κ.σ. μέλι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι (ή ρίγανη)

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

  2. Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ταρτιέρα, τρυπάμε τη βάση με πιρούνι και ψήνουμε για 10 λεπτά μόνο του (τυφλό ψήσιμο).

  3. Ανακατεύουμε σε μπολ το ανθότυρο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το απλώνουμε στη μισοψημένη βάση.

  4. Τοποθετούμε από πάνω τα μισά σύκα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τις φέτες προσούτο ελαφρώς τσαλακωμένες για υφή.

  5. Περιχύνουμε με το μέλι, λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.

  6. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να καραμελώσουν ελαφρά τα σύκα.

  7. Σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips

  • Μπορείς να προσθέσεις κατσικίσιο τυρί για πιο έντονη γεύση.

  • Αν δεν έχεις φρέσκα σύκα, χρησιμοποίησε αποξηραμένα που έχεις μουλιάσει σε λίγο ζεστό νερό ή λευκό κρασί.

  • Ταιριάζει υπέροχα με μια πράσινη σαλάτα με ρόκα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ