Η τάρτα με σύκα, προσούτο και ανθότυρο είναι ένα εύκολο και νόστιμο ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα, ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις ή για ένα καλοκαιρινό τραπέζι με φίλους.
Τάρτα με σύκα, προσούτο και ανθότυρο – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Ψήσιμο: 30 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά
Υλικά (για 6 άτομα)
-
1 φύλλο σφολιάτας (ή ζύμης τάρτας)
-
250 γρ. ανθότυρο
-
8 φρέσκα σύκα (κομμένα στη μέση)
-
6–8 φέτες προσούτο
-
2 κ.σ. μέλι
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι (ή ρίγανη)
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
-
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ταρτιέρα, τρυπάμε τη βάση με πιρούνι και ψήνουμε για 10 λεπτά μόνο του (τυφλό ψήσιμο).
-
Ανακατεύουμε σε μπολ το ανθότυρο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το απλώνουμε στη μισοψημένη βάση.
-
Τοποθετούμε από πάνω τα μισά σύκα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τις φέτες προσούτο ελαφρώς τσαλακωμένες για υφή.
-
Περιχύνουμε με το μέλι, λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
-
Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να καραμελώσουν ελαφρά τα σύκα.
-
Σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips
-
Μπορείς να προσθέσεις κατσικίσιο τυρί για πιο έντονη γεύση.
-
Αν δεν έχεις φρέσκα σύκα, χρησιμοποίησε αποξηραμένα που έχεις μουλιάσει σε λίγο ζεστό νερό ή λευκό κρασί.
-
Ταιριάζει υπέροχα με μια πράσινη σαλάτα με ρόκα.

