5 Δεκεμβρίου 2025

Χουνκιάρ Μπεγιεντί με μοσχάρι


Χουνκιάρ Μπεγιεντί με μοσχάρι. Το όνομα σημαίνει «Ο Σουλτάνος το ευχαριστήθηκε» και όχι τυχαία: πρόκειται για ένα πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του κοκκινιστού κρέατος με την βελούδινη κρέμα μελιτζάνας και μπεσαμέλ. Παραδοσιακά φτιάχνεται με αρνί, όμως το μοσχάρι δίνει πιο απαλή γεύση και ταιριάζει εξαιρετικά.

Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος

  • Προετοιμασία: 20’

  • Μαγείρεμα: 1 ώρα και 20’

  • Συνολικά: 1 ώρα και 40’

Χουνκιάρ Μπεγιεντί με μοσχάρι – Υλικά

Για το μοσχάρι

  • 1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή σπάλα), σε κύβους

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

  • 2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • ½ κ.γ. κύμινο

  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 500 ml ζωμό βοδινού ή νερό

  • Αλάτι, πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 2 κ.σ. αλεύρι

  • 500 ml γάλα, χλιαρό

  • 100 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη

  • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για το μοσχάρι

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

  3. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον καβουρδίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και τη δάφνη.

  4. Σβήνουμε με τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  1. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με πιρούνι και τις ψήνουμε σε γκριλ ή γκαζάκι μέχρι να καψαλιστεί η φλούδα και να μαλακώσει η σάρκα.

  2. Τις ξεφλουδίζουμε, στραγγίζουμε καλά και ψιλοκόβουμε τον πολτό.

  3. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε (σαν ρου).

  4. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.

  5. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε να γίνει κρεμώδες.

Σερβίρισμα

  • Σε βαθύ πιάτο βάζουμε στρώση από την κρέμα μελιτζάνας.

  • Από πάνω σερβίρουμε το μοσχάρι με λίγη σάλτσα.

  • Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό ή λίγο ακόμα τριμμένο τυρί.

Tips

  • Οι μελιτζάνες γίνονται πιο νόστιμες αν τις ψήσεις στη φλόγα του γκαζιού και όχι μόνο στον φούρνο.

  • Αν θέλεις πιο ελαφριά εκδοχή, χρησιμοποίησε μισό γάλα – μισό ζωμό στην κρέμα.

  • Το φαγητό ταιριάζει υπέροχα με πίτες ή φρέσκο ψωμί για να «μαζέψεις» τη σάλτσα.

  • Αν σου περισσέψει, ζεσταίνεται πολύ καλά χωρίς να χάνει τη γεύση του.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ