5 Δεκεμβρίου 2025

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι – Εύκολο και επιτυχημένο


Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκίσματα της ελληνικής κουζίνας. Αρωματικό, πλούσιο σε γεύση και με υπέροχο χρώμα, συνοδεύει εξαιρετικά τον καφέ ή σερβίρεται μόνο του ως λιχουδιά. Με λίγη φροντίδα στην παρασκευή του, γίνεται ένα γλυκό που μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό στο ντουλάπι σας.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα (συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος για καθάρισμα και ξεκουκούτσιασμα)

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι – Υλικά (για περίπου 6 βάζα)

  • 1 κιλό ρόγες από σταφύλι (προτιμότερο μοσχάτο ή σουλτανίνα)

  • 1 κιλό ζάχαρη

  • 1 ποτήρι νερό (250 ml)

  • Χυμός από μισό λεμόνι

  • 1 βανίλια σε σκόνη ή 1 βανιλίνη

  • 1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά, για γέμισμα στις ρόγες)

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα σταφύλια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και καθαρίζουμε προσεκτικά τις ρόγες. Αν έχουν κουκούτσια, τα αφαιρούμε με μια οδοντογλυφίδα.

  2. Αν θέλουμε, βάζουμε μέσα σε μερικές ρόγες από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο.

  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν ένα ελαφρύ σιρόπι.

  4. Προσθέτουμε τις ρόγες και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να μη λιώσουν.

  5. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, προσθέτουμε τη βανίλια και στο τέλος τον χυμό λεμονιού.

  6. Αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά ακόμη και ελέγχουμε αν έδεσε το σιρόπι (στάζει παχύρρευστα από το κουτάλι).

  7. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Tips

  • Αν το σιρόπι αφρίζει, ξαφρίζουμε με κουτάλα για να μείνει καθαρό.

  • Αν το σιρόπι φαίνεται αραιό, ξαναβράζουμε για λίγα λεπτά. Αντίθετα, αν πήξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό και το ξαναβράζουμε.

  • Η προσθήκη αμυγδάλου κάνει το γλυκό πιο εντυπωσιακό και δίνει μια ωραία τραγανή υφή.

  • Για πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε ένα μικρό κομμάτι ξυλάκι κανέλας κατά το βράσιμο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ