Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκίσματα της ελληνικής κουζίνας. Αρωματικό, πλούσιο σε γεύση και με υπέροχο χρώμα, συνοδεύει εξαιρετικά τον καφέ ή σερβίρεται μόνο του ως λιχουδιά. Με λίγη φροντίδα στην παρασκευή του, γίνεται ένα γλυκό που μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό στο ντουλάπι σας.
⏱ Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα (συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος για καθάρισμα και ξεκουκούτσιασμα)
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι – Υλικά (για περίπου 6 βάζα)
-
1 κιλό ρόγες από σταφύλι (προτιμότερο μοσχάτο ή σουλτανίνα)
-
1 κιλό ζάχαρη
-
1 ποτήρι νερό (250 ml)
-
Χυμός από μισό λεμόνι
-
1 βανίλια σε σκόνη ή 1 βανιλίνη
-
1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα (προαιρετικά, για γέμισμα στις ρόγες)
Εκτέλεση
-
Πλένουμε καλά τα σταφύλια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και καθαρίζουμε προσεκτικά τις ρόγες. Αν έχουν κουκούτσια, τα αφαιρούμε με μια οδοντογλυφίδα.
-
Αν θέλουμε, βάζουμε μέσα σε μερικές ρόγες από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο.
-
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν ένα ελαφρύ σιρόπι.
-
Προσθέτουμε τις ρόγες και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να μη λιώσουν.
-
Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, προσθέτουμε τη βανίλια και στο τέλος τον χυμό λεμονιού.
-
Αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά ακόμη και ελέγχουμε αν έδεσε το σιρόπι (στάζει παχύρρευστα από το κουτάλι).
-
Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
Tips
-
Αν το σιρόπι αφρίζει, ξαφρίζουμε με κουτάλα για να μείνει καθαρό.
-
Αν το σιρόπι φαίνεται αραιό, ξαναβράζουμε για λίγα λεπτά. Αντίθετα, αν πήξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό και το ξαναβράζουμε.
-
Η προσθήκη αμυγδάλου κάνει το γλυκό πιο εντυπωσιακό και δίνει μια ωραία τραγανή υφή.
-
Για πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε ένα μικρό κομμάτι ξυλάκι κανέλας κατά το βράσιμο.

