Το ψαρονέφρι είναι ένα από τα πιο τρυφερά και φίνα κομμάτια του χοιρινού κρέατος. Συνδυάζει τη λιτή υφή με μια γευστική ένταση που το καθιστά ιδανικό για πιο «ιδιαίτερες» συνταγές. Σε αυτή τη συνταγή, το ψαρονέφρι συναντά τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τη μπύρα, που του χαρίζουν μοναδικό άρωμα και γλυκόπικρη επίγευση.
Η μπύρα λειτουργεί σαν φυσικό μαρινάρισμα: μαλακώνει το κρέας, το εμπλουτίζει με γεύση και δίνει μια απίθανη σάλτσα που «δένει» τέλεια με πουρέ πατάτας, ρύζι ή φρέσκο ψωμί. Τα κρεμμύδια, μαγειρεμένα αργά, καραμελώνουν και ισορροπούν τη γεύση με τη φυσική τους γλυκύτητα.
Αν θέλετε ένα πιάτο που να συνδυάζει απλότητα, πολυτέλεια και ζεστασιά σπιτικού φαγητού, τότε αυτή η συνταγή θα σας κερδίσει.
⏱ Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
⏱ Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
🍽 Μερίδες: 4
Ψαρονέφρι με κρεμμύδια μαγειρεμένα με μπύρα – Υλικά
-
1 κιλό ψαρονέφρι χοιρινό (κομμένο σε φέτες 2 εκ.)
-
4 μεγάλα κρεμμύδια (σε φέτες)
-
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
-
1 κουτάκι μπύρα (330 ml, ξανθιά)
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. μουστάρδα
-
1 κ.γ. θυμάρι
-
1 φύλλο δάφνης
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά, για τα κρεμμύδια)
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία κρέατος: Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες και το αλατοπιπερώνουμε.
-
Σοτάρισμα: Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
-
Κρεμμύδια: Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Αν θέλουμε, ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη.
-
Σκόρδο & μπαχαρικά: Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη.
-
Σβήσιμο με μπύρα: Ρίχνουμε τη μπύρα και αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρά το αλκοόλ.
-
Σάλτσα: Ανακατεύουμε τη μουστάρδα και ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα.
-
Σερβίρισμα: Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και σερβίρουμε ζεστό με γαρνιτούρα της επιλογής μας.
Tips
-
Αν προτιμάτε πιο έντονη γεύση, χρησιμοποιήστε μαύρη μπύρα.
-
Η μουστάρδα μπορεί να αντικατασταθεί με ντιζόν για πιο πικάντικη σάλτσα.
-
Σερβίρεται ιδανικά με πουρέ πατάτας, ρύζι μπασμάτι ή τηγανητές πατάτες.
-
Για πιο «σπιρτόζικο» άρωμα, προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού στο τέλος.

