Η τάρτα με σταφύλια είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και έχει κατακτήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων χάρη στη βουτυρένια, τραγανή της βάση και τις άπειρες παραλλαγές στη γέμιση και την επικάλυψη. Ανάλογα με την εποχή, μπορούμε να τη στολίσουμε με διαφορετικά φρούτα, δημιουργώντας κάθε φορά ένα νέο αποτέλεσμα.
Το φθινόπωρο, που τα σταφύλια είναι στα καλύτερά τους, η επιλογή τους ως βασικό συστατικό σε μια τάρτα δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και συμβολική, αφού φέρνει στο τραπέζι αρώματα τρύγου και εικόνες ελληνικού αμπελώνα.
Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζει μια τραγανή βάση που ψήνεται χωριστά, μια βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής και, φυσικά, φρέσκα σταφύλια που δίνουν δροσιά, γλύκα και χρώμα. Η ελαφριά επικάλυψη με μαρμελάδα δεν έχει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά προσθέτει μια διακριτική γυαλάδα που κάνει την τάρτα πιο δελεαστική. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό εκλεπτυσμένο και ταυτόχρονα εύκολο, που μπορεί να σερβιριστεί τόσο σε ένα καθημερινό οικογενειακό τραπέζι όσο και σε μια πιο επίσημη περίσταση.
Αν αγαπάς τα φρούτα εποχής και θέλεις να αξιοποιήσεις τα σταφύλια με έναν διαφορετικό τρόπο, αυτή η τάρτα θα γίνει σίγουρα αγαπημένη σου συνταγή.
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: περίπου 55 λεπτά
Τάρτα με σταφύλια – Υλικά
Για τη βάση
-
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
125 γρ. βούτυρο (κρύο, σε κύβους)
-
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
-
1 αυγό
-
2 κ.σ. παγωμένο νερό
Για την κρέμα
-
500 ml γάλα
-
100 γρ. ζάχαρη
-
40 γρ. κορν φλάουρ
-
2 κρόκοι αυγών
-
1 βανίλια (υγρή ή σκόνη)
-
30 γρ. βούτυρο
Για την επικάλυψη
-
400 γρ. σταφύλια (λευκά και κόκκινα για χρώμα, χωρίς κουκούτσια)
-
2 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο (για γυάλισμα)
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε τη βάση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και ζυμώνουμε γρήγορα σε ζύμη. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. -
Ψήνουμε τη βάση:
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα, τρυπάμε με πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20–25 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει. -
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια. Σε μπολ ανακατεύουμε ζάχαρη, κορν φλάουρ και κρόκους. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα για να ομογενοποιηθεί και μετά ρίχνουμε το μείγμα πίσω στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει. -
Συναρμολογούμε την τάρτα:
Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση. Από πάνω τοποθετούμε τα σταφύλια κομμένα στη μέση (ή ολόκληρα αν είναι μικρά). Ζεσταίνουμε ελαφρά τη μαρμελάδα και αλείφουμε με πινέλο τα φρούτα για γυαλάδα. -
Σερβίρουμε:
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν την κόψουμε.
Tips
-
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο λευκά ή μόνο κόκκινα σταφύλια, αλλά ο συνδυασμός δίνει πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
-
Αν θέλεις πιο ελαφριά κρέμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κρέμα ζαχαροπλαστικής με γιαούρτι.
-
Για πιο τραγανή βάση, πασπάλισε με λίγη σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη πριν απλώσεις την κρέμα.

