Τα κολοκυθάκια ογκρατέν είναι ιδανικά ως κυρίως ή συνοδευτικό, συνδυάζοντας τη γλύκα του κολοκυθιού με την κρεμώδη μπεσαμέλ και το λιωμένο τυρί. Μια συνταγή που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις στο οικογενειακό τραπέζι.
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 35’
Μερίδες: 4
Κολοκυθάκια ογκρατέν με μπεσαμέλ και τυριά -Υλικά
-
6 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. βούτυρο
-
2 κ.σ. αλεύρι
-
500 ml φρέσκο γάλα
-
1 αυγό (προαιρετικά, για πιο πλούσια μπεσαμέλ)
-
1 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
-
½ φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
-
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
-
Προθέρμανση φούρνου: Βάλτε τον φούρνο στους 180°C (αέρα).
-
Προετοιμασία κολοκυθιών: Κόψτε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες, αλατίστε τα ελαφρά και σωτάρετέ τα για 3-4 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο.
-
Μπεσαμέλ: Σε κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Σταδιακά ρίχνετε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το αυγό (αν θέλετε), αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
-
Συναρμολόγηση: Σε πυρίμαχο σκεύος στρώστε τα κολοκυθάκια, περιχύστε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίστε με τα τυριά.
-
Ψήσιμο: Ψήστε για 30-35 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να σχηματιστεί τραγανή κρούστα.
Tips
-
Μπορείτε να προσθέσετε λεπτές φέτες πατάτας μαζί με τα κολοκυθάκια για πιο χορταστικό αποτέλεσμα.
-
Αν σας αρέσουν τα μυρωδικά, λίγο θυμάρι ή φρέσκος βασιλικός ταιριάζουν υπέροχα.
-
Αντί για γραβιέρα, μπορείτε να βάλετε μίγμα από τυριά (π.χ. κασέρι, πεκορίνο ή τσένταρ).

